MENU

Съвети срещу сутрешно гадене

 

Съвети срещу сутрешно гадене

Съвети срещу сутрешно гадене

Сутрешното гадене е един от най-неприятните странични ефекти на бременността. А противно на наименованието му, състоянието може да се прояви по всяко време на денонощието. С някои прости промени в ежедневните навици обаче, можете да облекчите симптомите му.

Сутрешното гадене протича различно при всяка жена. И това е свързано не толкова с митовете за пола на бебето, колкото с индивидуалните особености на организма. Предлагаме ви няколко ефективни съвета срещу сутрешно гадене за по-лека и щастлива бременност.

Яжте по малко, но често. Не позволявайте на стомаха да остава празен през деня. Хапвайте по малко, но често и не пропускайте междинните закуски. Наблягайте на храни с високо съдържание на протеини (пилешки или пиешки гърди, свински котлети, яйца, млечни храни, ядки), защото потушават гаденето.

gadene2Винаги дръжте нещо за хрупане под ръка. Без значение дали сте на разходка или у дома, леките закуски могат да успокоят стомаха ви. Сложете пакет с бисквити на нощното шкафче и още щом отворите очи хапнете една – две. Полежете още 20 минути преди да станете. Същото можете да направите и ако гаденето наруши съня ви.
Пийте много течности между храненията. Под въздействие на гаденето организмът се дехидратира, което не е добре нито за вас, нито за бебето ви. Затова се старайте да си осигурявате голямо количество вода и чай. Но не пийте много наведнъж, за да намалите апетита си. По-скоро пийте често на малки глътки.
Не дразнете стомаха с неподходящи храни. Такива са всички пикантни, твърде мазни, твърде солени, тежки и киселинни продукти. Те могат да раздразнят храносмилателния тракт и да предизвикат доста остро гадене, тъй като изискват повече време за обработка в стомаха.
Придържайте се към просто меню. Прекалено ароматните или специални храни дразнят сетивата. Затова докато трае периода на сутрешно гадене, консумирайте само онова, което ви понася, дори да са само няколко неща. Препоръчително е да са студени или със стайна температура – горещите излъчват по-силна миризма.

Опитайте с джинджифил. Тази подправка е идеална за потушаване на гаденето. Не случайно се препоръчва при морска болест и прилошаване при пътуване. Настържете малко корен от джинджифил в гореща вода, разбъркайте и отпивайте бавно, за да успокоите стомаха.

Взимайте витаминни добавки. По този начин ще сте сигурни, че набавяте на организма си жизненоважните вещества, които евентуално губите заради сутрешното гадене. Обсъдете с наблюдаващия ви лекар приема и на пренатални витамини с по-ниско съдържание на желязо през първия триместър, тъй като този минерал е по-тежък за обработка от храносмилателната система.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.