MENU

7 мита за аеробиката

7 мита за аеробиката

Аеробиката е не само полезно, но и забавно спортно занимание. Предпочитана е от милиони жени по света, тъй като тренира всички мускулни групи на тялото, извайвайки го до съвършенство, а освен това подобрява дишането и работата на сърцето. За съжаление, положителното отношение към аеробиката много лесно може да бъде преобърнато заради 7 широко разпространени мита. Ние обаче ще ги развенчаем!

Мит № 1: Ако не можете да тренирате аеробика редовно, по-добре изобщо не започвайте.
Действително, професионалните треньори препоръчват да ходите няколко последователни седмици. А най-добре би било да го правите между 3 и 5 пъти седмично. Ако обаче, по някаква причина не спазвате този график или пропускате с дни, никой няма да ви съди. Просто се възползвайте от всяка възможност.
Мит № 2: Не е важно какви упражнения по аеробика правите.
Напротив! На първо място, най-важно е да знаете защо ходите на аеробика (за стягане и оформяне на тялото, за отслабване, за тонус). Добре е да обсъдите целите си и с треньора, за да знае кой набор от упражнения и тренировки да ви препоръча.
Мит № 3: Не е нужно да изпълнявате правилно упражненията по аеробика.
Всъщност, всяко упражнение в аеробиката е относимо към определена мускулна група и е разработено с конкретна цел. Ако не го правите, както го показва треньорът, не само може да се разминете с очакваните резултати, но и да си причините травма.

Мит № 4: Колкото по-дълга е тренировката по аеробика, толкова по-добре.

Оптималното време за дневна тренировка по аеробика е 60 минути. Ако сте начинаещи, може да се ограничите до 20 – 30 минути (за да не стресирате организма), и постепенно да увеличавате времето.

Мит № 5: Колкото по-бързо се уморите при тренировка по аеробика, толкова по-добре.
И това не е така. Трябва да следите тялото си по време на тренировка и да не допускате силно претоварване. Най-обективният показател е сърдечният ритъм. Натоварването при тренировка по аеробика трябва да е не повече от 50 – 75 % спрямо максималния пулс, като варира в зависимост от индивидуалната физическа подготовка.
Мит № 6: Ако не можете веднага да се справите с упражненията, то аеробиката не е вашият спорт.
Съвсем естествено е един начинаещ ученик по аеробика да не може веднага да усвои всички движения. Особено, ако по принцип не е спортна натура. Хубавото на този спорт е, че има множество повторения на едно упражнение. Просто наблюдавайте треньора и хората около вас и повтаряйте. Накрая ще се получи.
Мит № 7: Ако ходите на аеробика, не е нужно да контролирате храненето си.
Спортът и здравословното хранене са неразделно цяло. И за да има ефект от аеробиката, трябва да спазвате балансирано меню, особено ако целта ви е да отслабнете. Посъветвайте се с треньора или потърсете в интернет какви храни да консумирате, така че хем да ви зареждат с енергия, хем да не добавят допълнителни мазнини към тялото ви.

Прочетете още:

Храни и напитки, които да избягвате преди тренировка

Аеробиката запазва ума здрав

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.