MENU

5 мита за храненето, които всеки родител трябва да знае

deca_hrani1

5 мита за храненето, които всеки родител трябва да знае

Едва ли има родител, който да не се старае да възпита у детето си здравословни хранителни навици и да не осъзнава, че от това зависи правилното му и пълноценно развитие в бъдеще. Съществуват обаче някои митове за храненето, чието интегриране в ежедневния режим на малчуганите ненужно обременява ценностната им система и по-скоро може да им навреди, отколкото да им помогне. Предлагаме ви 5 от тях, които е добре всеки родител да знае 😉

deca_hrani2Мит N0 1: Децата се нуждаят от специална храна, защото имат различни вкусове от тези на възрастните.
Децата определено се нуждаят от специален и контролиран хранителен режим, но той не е нужно да включва някакви извънземни продукти. Те развиват вкусовите си рецептори до 6-годишна възраст и затова е необходимо да им предоставите максимално широк диапазон от храни, така че сами да преценят какво предпочитат. Препоръчително е да започнете отрано и да продължавате в предучилищна възраст.
Мит N0 2: По-малките деца са по-злояди от останалите
Всъщност напротив. Изследванията са показали, че по-малките деца биват по-лесно насърчавани да опитват нови храни, в сравнение с каките и батковците им. Освен това е важно да не забравяте, че децата като цяло усвояват вкусовете чрез многократни повторения. Затова не се предавайте, ако малчуганът ви отказва храна, която опитва за първи път.

Прочетете още:

Полезни съвети за злояди деца

Как да насърчите децата да приемат новите храни?

deca_hrani3Мит N0 3: Захарните изделия правят децата хиперактивни
Различни проучвания доказват, че няма връзка между захарта и хиперактивността. Според експертите някои деца се държат неконтролируемо не заради покачване на кръвната захар, а заради други фактори като недостатъчно сън, хранителен режим с недостатъчно прием на желязо или малко физическа активност. Опитайте да осигурявате на децата си енергия и полезни вещества чрез здравословни алтернативи като плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и т.н.Мит N0
4: Зърнените закуски са най-подходящи за подрастващите
Може би ще ви учудим, но всъщност не е така. Докато овесените каши и мюслитата са хранителни за нас, възрастните, те не са толкова полезни за нашите деца. Причината е във високото съдържание на фибри, които може да натоварят крехката храносмилателна система и да причинят куп неразположения.
Прочетете още:
Как да увеличите фибрите в менюто си?

Мит N0 5: Децата в предучилищна възраст израстват хранителните алергии

Според експертите много деца израстват алергичните реакции към определени хранителни продукти до 3-годишна възраст, но при много тези към фъстъци, мляко и т.н остават до живот. Най-добре би било да се консултирате с педиатър и да откриете безболезнен алтернативен метод за изграждане на стабилен хранителен режим.

Прочетете още:

Програма за здравословно хранене на децата

И така, робувате ли на някой от посочените 5 мита и бихте ли могли да преосмислите възпитателните си навици по отношение на храненето?

One Response to 5 мита за храненето, които всеки родител трябва да знае

  1. Avatar Mappy says:

    Полезно. Благодаря 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.