MENU

Аеробиката запазва ума здрав

aerobika

Аеробиката запазва ума здрав

Аеробните упражнения като тичането, плуването и колоезденето помагат мисловните умения да се запазят и 20 години по-късно,  установи екип от университета на Минесота.

Изследванията на учените са поредното доказателство, че доброто състояние на сърцето се отразява положително на мозъка. Аеробиката е мярката колко добре тялото поема кислород и го транспортира към мускулите по време на тренировка.

Американските учени изследвали почти 3000 здрави доброволци на средна възраст 25 години с пътеки за бягане, като повторили тестовете и след 20 години. Участниците е трябвало да бягат възможно най-дълго, докато се изтощят.

Направени са и когнитивни тестове. Тичащите най-дълго се представили по-добре на тестовете за памет и мислене в края на изследването, дори и като били взети предвид фактори като тютюнопушене, диабет, висок холестерол.

“Това изследване още веднъж напомня на младите за ползата за мозъка от кардио тренировките като тичане, плуване, каране на велосипед” – каза авторът на изследването д-р Дейвид Джейкъбс. Според него вече се оформя концепция за цялостен фитнес, която включва социални, физически и умствени аспекти на здравето. Този цялостен фитнес е свързан с когнитивните функции много по-късно в живота.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.