MENU

Как да разпознавате поведението на котката?

 

Как да разпознавате поведението на котката?

Как да разпознавате поведението на котката?

Котките имат славата на домашен любимец с противоречив характер. Това е така, защото в котешката им природа не е заложено да се подчиняват на друг, освен на собствения си комфорт. Но въпреки привидната им индивидуалност и незаинтересованост към събитията у дома, домашните котки са любвеобвилни животни, разполагащи с цяла палитра от изразни средства. Ето част от нея.

kotka8Опашката – основен изразител на котешкото настроение и поведение. Не я докосвайте, животното се напряга и се опитва да се измъкне от ласките ви, когато усети, че наближавате „забранената зона”. Освен, че опашката е кормило за двигателните функции на котката, тя е и инструмент за изразяване на редица емоции.
1.    Завита около тялото опашка говори за спокойствие и миролюбиво настроение. Котката изглежда обхваната от размисъл.
2.    Ако върхът на опашката леко потрепва и постепенно силно потупва пода или тялото, то животното е раздразнено и недоволно. Не е изключено ноктите да влязат в действие.
3.    Вирнатата опашка с обикаляне около краката ви и отъркване с гръб говори за радост от присъствието ви, но е и опит да ви маркират с миризмата и козината си.

Страх. Когато котката е уплашена тя се опитва да остане незабележима. Прави го като се притиска плътно към земята, прибира ушите назад и се оглежда предпазливо за прикритие. Изглежда като че ли се движи на забавен кадър. Ако „противникът” е пред нея (вие или куче, например), козината на гърба настръхва и зениците се разширяват.

Отбрана. Котката се защитава само, ако няма място за отстъпление. Притисната в ъгъла тя вдига заплашително лапа, замахва рязко с извадени нокти и съска страховито. Козината й е настръхнала – така изглежда по-голяма и всява страх. В момента, в който види пролука за измъкване, инстинктът за самосъхранение надделява и побягва със завидна скорост.

kotka6_1Агресия. Домашните котки рядко са агресивни. Изключение правят женските, когато защитават малките си, но и тук ударите с лапи са по-скоро защитна реакция. Истинска агресия се наблюдава при борбата между котараци – най-често външни, бездомни животни, които делят територия или женска. В битка котките изглеждат така: извиват гръбнак, приковават очи в противника, ушите щръкват, слабо извити навън, накланят глава и бавно обикалят в кръг. Крайната цел е да атакуват изненадващо с извадени нокти и остри зъби.
Ловна страст. Котките, колкото и пухкави и лениви да ви се струват, са преди всичко хищници и трябва да задоволяват ловния си инстинкт. Глезените домашни изглеждат забавно агресивни понякога без видима причина. А всъщност те задоволяват нагона си за улавяне на плячка със „заместители”. Често се нахвърлят изненадващо върху подвижни части от тялото – ръцете и краката, захапват за кратко и побягват. Освен, ако не е болезнено, в такъв момент можете да се заигравате с тях, защото така котетата развиват инстинктите си, физиката и изразходват енергия.

Котките са животни, които събуждат противоречиви реакции у хората заради някои свои особености,  за които стана дума по-горе, и се смятат за трудни за съжителстване. Но това съвсем не е така. Котките са нежни, хигиенични и обичащи (или търпящи) стопаните си животинки, към които екипът на Sense4Style има силен афинитет. Затова очаквайте и други „мъркащи” материали, в които ще ви запознаем с особености на тяхната физика, сетива и инстинкти.

Written by:

Published on: 21/01/2019

Filled Under: Домашни любимци

Views: 6675

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.