MENU

5 важни фитнес принципа за дами над 40

 

5 важни фитнес принципа за дами над 40

5 важни фитнес принципа за дами над 40

Ако наближавате 40-те или вече сте ги навършили, то със сигурност сте стигнали до извода, че е все по-трудно да поддържате физическата си форма. Вероятно в 20-те и 30-те си години сте си позволявали нездравословна храна. Посещавали сте фитнес залите с приятелки, основно за да разпуснете напрежението и да поклюкарствате. Е, време е да промените навиците си, но това не бива да ви стресира.

С навлизането в 40-те ще се наложи да се съобразявате с доскорошния ви най-добър приятел – метаболизма. От верен съратник в кулинарните прегрешения сега той се превръща в основна заплаха за тонуса и самочувствието ви. Това се дължи на факта, че обмяната на веществата се забавя, което води до натрупване на килограми и по-трудно разграждане на телесните мазнини. Организмът пък се уморява по-бързо и ако не се движите достатъчно ще усетите неприятните болки в гърба и ставите.

В първите 3 десетилетия от живота метаболизмът работи дори и да не тренирате редовно. След 40 обаче упражненията стават по-важни от всякога, а хранителният режим изисква промени. За щастие можете да надхитрите промените като спазвате 5-те основни фитнес принципа на зрялата възраст.

fitnes3Редовните тренировки са по-важни от всякога! Тъй като след 40 мускулната маса намалява, силовите тренировки са особено полезни. Те стягат мускулите, изправят стойката и подобряват гъвкавостта. Два пъти седмично ходете на фитнес. Наблегнете на упражненията за крака, ръце, корем. Умерените тежести ще уплътнят костната маса и ще ви предпазят от остеопороза. Инструктор може да ви насочи откъде да започнете и колко време да отделяте на уред. Помислете и за велоергометър, степер или крос тренажор у дома. Ще започнете деня чудесно, ако ставате половин час по-рано, за да потренирате.
Физическото натоварване трябва да е по-интензивно! В дните, когато не ходите на фитнес правете аеробни упражнения. Те ще стимулират действието на сърцето и белите дробове и ще поддържат тонуса ви през деня, въпреки по-ниските нива на енергия, които 40-те години водят след себе си. Ако нямате време да се запишете в група, потърсете DVD с кардио упражнения или видеоклипове с такива в интернет. С подходяща музика и секси екип бързо ще влезете в ритъм. Не на последно място, ходете пеша възможно най-често – така ускорявате метаболизма и тренирате мускулите на краката.

fitnes2Повече протеини в менюто! Набавянето на тези хранителни компоненти е особено важно след навършване на 40. Именно те стягат и подхранват мускулите, компенсирайки загубата на маса. Затова започнете да консумирате повече пилешко, риба, яйца, нискомаслени сирена, извара и мляко, бобови култури, соя, ядки. Разбира се, можете да ги пиете и под формата на добавки, но храната си остава най-здравословният източник. Добре е да се посъветвате и с инструктора си по спорт какво да ядете преди и след тренировка. И да следвате режима си.
По-малко калории в порциите! Стигнахме и до неприятната част – броене на калориите. Но това е необходимо, за да запазите постигнатите с упражнения резултати. Естествено, не става дума за гладуване. Напротив – редовното, но правилно хранене е от съществено значение за тялото ви. Просто намалете калориите постепенно и ефективно. Заменете захарта в кафето или чая с мед, олиото със зехтин, пържените храни – със скара или на фурна, белият хляб с черен или пълнозърнест. А пресни плодове и зеленчуци конусмирайте без ограничения.
Един за всички, всички за един! Колко пъти пиете кафе с приятелките си и се оплаквате взаимно от хода на времето, от постоянната умора, от стреса у дома, в работата. И се убеждавате взаимно да промените начина си на живот… Е сега е моментът да започнете – заедно! Успехите на всяка от вас ще стимулират другата, ще обменяте опит във фитнеса и ще разменяте здравословни рецепти. В дните, без мотивация ще повдигате духа си взаимно с думи, повдигащи адреналина за нови тренировки.

40-годишната възраст не трябва да бъде пречка, за да поддържате тялото си здраво и енергично. Тя може само да ви стимулира да давате най-доброто от себе си, за да се чувствате добре. Необходими са ви единствено упоритост и положителна нагласа. Започнете сега и се радвайте на добро здраве и самочувствие за в бъдеще.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.