MENU

Яйцата – мултивитаминът на природата

qjca1_1

Яйцата – мултивитаминът на природата

Великден чука на вратата, а с него и празничното настроение. В навечерието на Възкресение решихме да обърнем по-специално внимание на един обичан хранителен продукт, без който честването на празника не би бил, какъвто го познаваме. И който е толкова полезен за здравето, че заслужено бива наричан „мултивитаминът на природата“. A именно – яйцето.

Яйцата са неизменна част от горната половина на вратата във всеки хладилник. Те са едни от най-консумираните хранителни продукти във всяка кухня по света. Намират широко приложение в солени и сладки ястия, а самостоятелно приготвени са образец за класическа протеинова закуска. От сурови яйца пък се прави сок, който увеличава енергията и „смазва” гласните струни.

Най-често използвани са кокошите, гъшите и патешките яйца. За декорация и украса са предпочитани малки яйца като пъдпъдъчите или големи като пуешките и щраусовите яйца. Цветът на черупката, вкусът и размерът зависят от вида на птицата, но това няма никакво значение за хранителната им стойност.

Защо са полезни яйцата?

ID-100243995Яйцата са естествен хранителен източник на витамин D и са богати на витамини А, Е, В 2 и В 12. Жълтъкът съдържа голямо количество холин – витамин от В групата, който подсилва мозъчната дейност, паметта и се включва в медикаменти, изписвани при цироза, анемия, стерилитет и други сериозни заболявания. Яйцата (най-вече домашните) са богати на Омега 3-мастни киселини, а както знаем те са полезни както за физическото, така и за психическото здраве.
Яйцата съдържат холестерол, който сам по себе си не е толкова опасен, колкото звучи. Учените са установили, че количеството наситени мазнини, които се съдържат в някои  храни (напр. млечни продукти, ядки, мазни риби) завишават риска от сърдечно-съдови заболявания в пъти повече от холестерола.
Перфектен избор за менюто ви са яйца в комбинация с пресни зеленчуци – така, яйченият холестерол не взаимодейства с наситени мазнини и няма място за безпокойство. Ако спазвате хранителен режим – закусвайте с яйца. Установено е, че консумирани сутрин, те засищат за по-дълго време и организмът приема по-малко калории при следващите хранения. Но обърнете внимание на едно: тъй като 90 % от съдържанието на жълтъка са мазнини, специалистите препоръчват не повече от 1 – 2 дневно. В консумацията на белтъците няма ограничения.

Не на последно място, яйцата присъстват и в домашните рецепти за красота под формата на маски за лице и коса. Те действат като същинска протеинова инжекция, укрепват клетъчната структура и я поддържат здрава и пълноценно функционираща.

Съвети за съхранение

  • ID-1006186Мястото на яйцата е в хладилника, но преди готвене е желателно да постоят на стайна температура.
  • Съхранявайте яйцата със заоблената част нагоре, за да удължите живота им (който е средно около 3 седмици).
  • Въпреки удобната поставка за яйца в хладилника, най-добре е да ги оставяте в картонената им опаковка, защото така се изолират от миризмите на останалите продукти.
  • Мийте яйцата преди употреба, особено, ако са домашни. Така ще намалите риска от салмонела, а и често черупката пази следи от полога, на който са измътени.
  • Когато консумирате храни, приготвени с яйца, не забравяйте да видите срока на годност. Ако е към края си – не рискувайте. 

Съвети за консумация

  • За да проверите дали яйцето е прясно го потопете в чаша вода с щипка сол. Ако потъне – всичко е наред. Задържи ли се на повърхността – изхвърлете го.
  • За да сте сигурни, че яйцето е сварено завъртете го върху твърда повърхност. Ако се върти е напълно сварено, ако не – сурово е.
  • За да обелите по-лесно свареното яйце преди варене направете малка дупчица с игла в „дупето” му. Така по време на варенето ще влезе въздух, който ще „отлепи” белтъка от черупката. Към водата добавете и сол.
  • Варените яйца се белят по-лесно, ако са студени.
  • Най-лесно се отделят белтъците от жълтъците, когато яйцето е студено.

С 1 яйце на ден ще бъдете по-здрави, енергични и сити, отколкото без него. Затова консумирайте яйцата с мярка и с удоволствие.

Весели празници!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.