MENU

Здравословни решения за новата година

Здравословни решения за новата година

Новата година е вече тук! И всички ние, по традиция, започваме да си поставяме малки и по-големи цели, които да реализираме през следващите 12 месеца. Но вместо да се стремим към свръхчовешки постижения, много по-удовлетворени и щастливи ще се чувстваме, ако вземем някои пълноценни и здравословни решения. По този начин не само ще живеем по-добре, но и наистина ще се усещаме обновени. Ето какво ви предлагаме!

1. Не пропускайте среща за кафе с приятели

Отделяйте време за срещи с хора, които ви карат да се смеете и да бъдете себе си. Дори това да означава да оставите дрехите неизпрани или чиниите неизмити. Разбира се, винаги ще съществуват ангажименти, които да ви принуждават да отменяте подобни срещи, но не забравяйте, че именно хората с близки приятели успяват да се справят с трудните ситуации в живот, отколкото онези, които съзнателно се уединяват.

2. Не яжте само, за да направите някой друг щастлив
Ако сте си поставили за цел да се ограничавате в храненето, не бива да се чувствате виновни, че отказвате да опитате нечия гозба, особено ако е пълна с калории. В крайна сметка сами определяте режима и целите си, а ако околните държат на вас, няма да настояват. Разбира се, можете да направите изключение за приготвеното с любов ястие на майка ви. Но и тогава, бъдете умерени.
3. Не се лишавайте напълно от любимите си храни
Най-лошото нещо, което можете да си причините в опита си да отслабнете е, да се лишите от вкуса на всичките си любими храни. Без значение колко нездравословни са те, не ги изключвайте напълно от режима си. Просто си поставете условие да хапвате по съвсем мъничко и от време навреме. Така ще успеете да устоите на изкушението да прекалите.

4. Хапвайте повече плодове и зеленчуци

Може да имате предпочитани плодове и зеленчуци, но не забравяйте, че колкото по-разнообразни и цветни са, толкова по-здравословни са. Може би е време да опитате нови комбинации в менюто си – плодова салата от банан, киви и портокал за закуска, салата от чери домати, рукола и айсберг за обяд, а към вечерята гарнитура от чушки, зеле и краставици. Вариантите са многобройни.

5. Намалете болкоуспокояващите

Всички знаем, че колкото и „чудотворни“ да са лекарствата, те всъщност вредят на тялото и имат куп странични ефекти, за които не подозираме. Затова при следващото неразположение, преди да посегнете към болкоуспокояващото или антибиотика, опитайте с някакви природни заместители, бабини илачи или алтернативна медицина. Тренирайте организма си да се справя сам с болките и настинките.

Прочетете още:

Как да преборите страничните ефекти от антибиотиците?

6. Четете поне 10 минути преди лягане

Четенето прави заспиването по-лесно, защото пренася съзнанието на друго ниво, помагайки му да забрави стреса и да се отпусне. Но ви обръщаме внимание, че е важно да четете от книга, а не от мобилно устройство – според проучванията светлината на екрана възпрепятства производството на мелатонин, хормонът, контролиращ съня.

7. Правете стречинг на работното място
Това е особено важно, ако работите зад бюро. А предимството е, че не се налага да ставате от мястото си. Периодично опъвайте крака напред и ги протягайте в продължение на 30 секунди. Това упражнение намалява риска от образуване на тромби в кръвоносните съдове. Периодично протягайте и ръце нагоре и встрани, за да разкършите гръбначния стълб и врата. Това намалява риска от схващане и изкривяване.
8. Говорете и се движете
В ерата на статичните професии е от съществено значение да поддържате нормално ниво на двигателна активност. И ако задълженията ви не го позволяват, то използвайте всяка друга възможност. Искате да говорите с колега? Разходете се до мястото му вместо да използвате телефона. Или излезте да си купите кафе в обедната почивка. Или ходете по-често до принтера. Поставяйте норматив на крачките си за деня и се старайте да го спазвате.

9. Лягайте си навреме

Добрият сън може да не е напълно под ваш контрол (заради много фактори), но поне можете да си лягате навреме. Определете си вечерен час, в който да се мушвате под завивките и го спазвайте, независимо дали ви се е доспало или не. Помнете, сънят е изключително важен както за физическото, така и за психическото ви състояние. И ако се събуждате уморени сутрин, ще страда не само продуктивността ви, но и здравето ви.

Прочетете още:

Как да подобрите качеството на съня си?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.