MENU

С бебе на море – „за“ и „против“

С бебе на море – „за“ и „против“

Въпросът удачно ли е да се ходи с бебе на море тревожи голяма част от новите родители. Особено онези, „атакувани“ от предразсъдъците, препоръките и възмущението на по-консервативната част от обществото. По-либералните обаче, смело биха възкликнали „А защо не?!“. Истината е, че еднозначен отговор не може да бъде даден. Но за да улесним избора ви, ние събрахме някои от най-важните доводи „за“ и „против“ ходенето с бебе на море. Претеглете ги и решете!

„За“ ходенето с бебе на море:

Слънчевите бани осигуряват на бебето жизнено важната доза витамин D, така необходим за пълноценното развитие на костите, кожата и цялостния му имунитет.
Морският въздух и йодните изпарения пък, подпомагат пълноценното развитие на дихателната система на бебето, като облекчават и съществуващи вече здравословни състояния (алергия, астма и т.н)
През първите няколко месеца от живота си бебето предимно спи и се храни. Което означава, че няма да се налага да мислите как да ангажирате времето му.
Основната храна на бебето е кърма или адаптирано мляко, което решава и въпросът със съхранението й на плажа 😉
„Против“ ходенето с бебе на море:
– Жаркото слънце и завишените температури може да предизвикат сериозни изгаряния
и обриви от претопляне по деликатната бебешка кожа.

– Смяната на климата може да подейства дискомфортно на бебето и да го направи по-раздразнително и плачливо докато се адаптира.

– Почивката с бебе на море много често отнема голяма доза от енергията, спокойствието и комфорта на родителите.

– В случай, че кърмите, трябва да следите менюто си, което от своя страна ви лишава от удоволствието да опитате някои екзотични ястия или коктейли.

– Ако бебето има режим или не може да спи в шумна среда, разходката и развлеченията след вечеря се превръщат в мисия невъзможна (поне за единия родител).

Съвети при почивка с бебе на море:

Ако, след като сте претеглили всички плюсове и минуси, все пак сте решили да потеглите с бебе на море, вземете предвид следващите няколко съвета, за да бъдете максимално застраховани (и сигурни) в решението си:
– Запишете час при педиатъра, за да се уверите, че бебето е здраво и че може да пътува.
– Споделете плановете си със специалиста, като обсъдите и евентуални ваксинации – имайте предвид, че не е препоръчително бебето да се имунизира около 2 седмици преди и 2 седмици след морето.
– Изберете дестинация и локация, които са подходящи за малки деца. Палатката и къмпингуването може да ви привличат, но определено не са комфортна опция за почивка с бебе.
– Постарайте се да осигурите максимален комфорт на бебето по време на пътуването и престоя – помислете за всички необходими удобства (кошче, кошара, памперси, залъгалки, термоси, храна, лекарства) и следете температурата в превозното средство и помещенията.

В никакъв случай не тръгвайте сами с бебето. Без значение дали ще искате да хапнете, да се топнете в морето или просто да подремнете, ако няма кой да наглежда малчугана, почивката ще се превърне в кошмар.

И така, лятото е пред вас. С бебе или без, почивката си е почивка. Помислете, обсъдете го с половинката и в крайна сметка – опитайте. А ако има някоя „свободна баба“ около вас, вземете и нея. Така поне ще си гарантирате по няколко часа сън дневно 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.