MENU

Как да избегнете напълняването по време на почивка?

Дългоочакваната почивка е факт! Настанили сте се в хотела, багажът е подреден, а навън ви очакват места за откриване и изследване – мммм, приключенията тепърва започват! Не му е сега времето да броите калории и да се притеснявате от напълняване.

И докато се усетите почивката е към своя край. Прибирате се у дома, обувате любимите си джинси и …о, какъв ужас! Не можете да се пъхнете в тях. Започвате да връщате лентата назад – колко кулинарни злоупотреби можехте да си спестите в райското кътче, в което сте били до скоро. Е, стореното – сторено! Следващите съвети ще ви помогнат да избегнете напълняването по време на почивка.

pochivka2Избирайте маршрутите си според любимата физическа активност. Колоездене, плуване, катерене, подводно гмуркане – каквото ви е на сърце. Фактът, че ви предстои разпускане от делничния стрес, не означава, че хамакът е новият ви най-добър приятел. Тъкмо напротив – разходката също е чудесно средство за горене на калории, а като прибавим и туристическите забележителности, които ще посетите – две в едно. Неочаквано добра комбинация, нали?
Бъдете подготвени за пътуването. Независимо дали пътувате със самолет, влак или автобус запасете се със здравословна храна. Така няма да ви се налага да ядете от калоричните закуски, които ви предлага фирмата – превозвач. Пълнозърнесто хлебче с маруля, шунка и домат или вкусен плод ще ви помогнат да не огладнявате до толкова, че да залъжете стомаха с висококалорична бомба в шумяща опаковка.
Подбирайте заведенията, в които се храните. Лесно е да се чувствате добре в тялото си, ако избягвате пържените и тестени храни, както и бялата захар. Затова заменете заведенията за бързи храни с уютни семейни ресторанти, в които има богато разнообразие от салати, печени ястия, месо и зеленчуци на скара, плодови салати. Ако сте отседнали в самостоятелна вила заредете хладилника със здравословни закуски, нискомаслено мляко и сирене. Газираната вода има чудесен заместител – обикновената.

ID-10044094Бъдете умерени в консумацията. Не е забавно да се лишите от всички изкушения на местната кухня, а и не е нужно. Тайната е в умереността – вместо да изядете цяла мелба и една топка сладолед ще свърши работа. Десертът е неустоим и сервитьорът настоява да го опитате? Разделете го с някой от компанията. Така не се лишавате, но и не прекалявате. С алкохола е добре да се внимава – не искате разваляте почивката си с махмурлук, нали? Предпочитан вариант са ниско алкохолните напитки, които няма да ви дехидратират – вино, светла бира, слабо алкохолни коктейли – въпрос на вкус.
Хранете се бавно и с удоволствие. На почивка сте, не бързате за никъде, времето е прекрасно, с вас са най-близките ви хора… Защо да бързате да изядете всичко на масата? Колкото по-бавно ядете, толкова по-голямо удоволствие от храната ще изпитвате. А и се чувствате сити след по-малка порция. В резултат, когато станете от масата ще ви е леко, ще се чувствате заредени с енергия и с желание за забавления.
Дори по време на почивка да не разполагате с хладилник, има храни, които можете да съхранявате и на стайна температура. Добре е винаги да имате по някоя от тях наблизо, включително по време на разходка. Ядките, зърнените закуски, плодовете (каквито има и по много) и фреш соковете са не само здравословни, но и изключително засищащи. А ако решите да хапнете навън се придържайте към леките ястия – пиле или риба на скара, черен или пълнозърнест хляб, салати.

Е, време е да се прибирате вкъщи. Разопаковахте багажа… а дънките станаха ли ви?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.