MENU

Сол и захар – малкото е повече!

Сол и захар – малкото е повече!

За ползите и вредите от консумацията на сол и захар е изписано и казано много. И въпреки че няма единодушна и категорична теория какво точно количество от двете съставки трябва да присъства в ежедневното ни меню, бъдете сигурни, че вашето тяло ще ви благодари, ако намалите количеството сол и захар, което приемате.

При намаляване на количеството на захар и сол в менюто се прилага мотото: “Малкото е повече”. Само трябва да знаете как да го направите, след което промяната няма да е трудна.

Според Световната здравна организация за възрастни дневният препоръчителен прием на захар е не повече от 6 чаени лъжички захар (около 25 грама). Всяка по-висока доза би могла да се отрази негативно на зъбите и теглото, да не говорим, че става предпоставка за развитие на диабет.
Разбира се, много често не знаем какво количество захар поемаме с храни като пици, закуска с мюсли, безалкохолни напитки, плодови млека. Но ако консумацията на такива продукти се ограничи и вместо това сами приготвяме храната си (наблягайки на плодовете, чая и водата, например) контролът върху количеството приемана захар би бил по-осъзнат.
Случаят със солта е дори още по-сериозен, тъй като прекомерната й консумация облагодетелства високото кръвно налягане и сърдечните заболявания, а при много хора причинява и сърцебиене.
Но не бързайте да унивате! За любителите на обилно осолени ястия има алтернатива при набавянето на тази подправка: пресни подправки, които можете да използвате в изобилие, а също и куркума. Този жълто-оранжев прах придава не само особено екзотичен и апетитен вкус на гозбата, но е и добре дошъл натурален агент против стареене.

В заключение ще ви напомним думите на нашите баби, а днес на всички специалисти и учени: всяко нещо в умерено количество е полезно за организма и всяко нещо в излишък води до проблеми. Затова е важно да се храним здравословно с овкусена храна, като слагаме само толкова сол и захар, колкото е нужно за самото приготвяне, а останалото да набавяме чрез подходящи алтернативи.

Прочетете още:

Защитете се от зли сили с помощта на сол

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.