MENU

Цветовете на стаите в дома

Цветовете на стаите в дома

Цветовете на стаите в дома

 

Подбирането на цветовете за помещенията в жилището е въпрос на личен избор и усет за стил. Но все пак те трябва да бъдат съобразени с някои правила и с всички елементи в интериора. Като добавим и ефекта, които оказват върху цялостното благосъстояние на човек (при това научно доказано) се оказва, че изборът на цветове за стаите в дома изобщо не е толкова проста задача. Ето няколко насоки за улеснение.

Цветовете на стаите в жилището са от първостепенно значение за завършения вид на интериора. Лошият им подбор може да създаде неприятно и отблъскващо усещане не само на гостите, но и на самите обитатели. Обратно, умелият подбор и съчетание могат да прикрият недостатъци, да създадат уют и приветливост, да внушат неусетно добро настроение.

cvetove4Изборът на цвят за стаите на дома не може да бъде произволен, само защото ви е любим, харесали сте как изглежда някъде, стои добре или просто е модерен. Той трябва да се вписва в цялостната цветна композиция, като в това число включите цветовете на пердетата, килимите, меката мебел, дори шкафовете. Предназначението на помещението, неговите големина и изглед също са важен фактор.
Теоретично, жълтото, оранжевото и червеното са топли, активни цветове. Те действат слънчево, жизнерадостно и бодро, повдигат настроението и предразполагат към действие. Затова са подходящи за помещения, в които се пребивава или работи по-дълго време – кабинет, трапезария, кухня, дневна, дори детска стая.
Тези цветове ще придадaт едно по-топло излъчване на всяка стая, особено на онези с лошо изложение или недостатъчно светлина. Идеално биха се комбинирали със синьо или зелено. Но имайте предвид, че когато е в повече, червеното предизвиква агресия и се отразява по-скоро негативно върху емоционалното състояние. Той не е препоръчителен за кухнята, защото се предполага, че възбужда апетита и определено за спалнята, тъй като ще събужда безпокойство.

Противоположните цветовe, т.нар студени тонове като синьо, зелено, виолетово, действат успокояващо и създават впечатление за повече простор. Те са подходящи за стаите за почивка като спалня и баня, за слънчеви и нагрети помещения.

cvetove3_1Важно е да отбележим обаче, че при избор на цвят за стените или тавана на едно помещение, трябва да избирате техни нюанси, а не същинския цвят, защото той би изглеждал прекалено наситен върху обширна повърхност. Смекчаването би могло да стане с добавяне на други цветове или съставки, но в днешно време в търговската мрежа се предлага пълна палитра от тоналности. Така че просто трябва да изберете правилния.
Цветната композиция в една стая трябва да бъде много добре уравновесена. Необходимо е винаги да има един основен, доминиращ  тон, който да придава характер на помещението. Но това не означава всички стени,  таванът и предметите да са в един цвят, защото по този начин бихте постигнали монотонно, скучно и обезличено излъчване.
За да се получи общ тон, доминиращият цвят трябва да е в хармония с близки, родствени цветове. Контрастите, разбира се, са неизбежни. Но те трябва да са много премерени и предимно в малките детайли (предмети, възглавници, килими), за да създадат съжиявяване и раздвижване на цялостния интериор.  

Цветът на дървото и тапицерията на мебелите също са фактор, който не бива да се подценява. Трябва да подберете внимателно съотношението между него и този на стената в зависимост от това дали искате да акцентирате или туширате ефекта на някой мебел. Ако искате да привлечете вниманието към него, то тогава подберете по-светъл, контрастен цвят за прилежащата стена. И обратно, близък или еднакъв цвят с този на мебела, ще го погълне и обезличи.

За икономичното пространство на модерното строителство най-добре е стените на стаите в дома да се боядисват в светли пастелни цветове, които ще придадат светлина и простор. Макар и наситени, те са едновременно свежи и леки и създават усещане за пъстрота. Препоръчително е таванът да остане бял, з ада служи като рефлектираща повръхност, обединяваща и успокояваща общата цветна композиция на помещението.

cvetove2За внасяне на индивидуалност в интериора можете да боядисате някоя ниша или стена в стаята в различен, контрастен цвят, който обаче да се подбере изключително внимателно. Различното оцветяване на стени и таван има за цел да придаде повече характер на пространството като подчертае различните конструктивни елементи (сводове, еркери, корнизи). Това означава стената да се боядисва от край до край и до ръбовете на пода и тавана. Ако искате да подчертаете цветово само една ниша, боядисайте само нейното дъно, а страниците й оставете в общия тон.
Добре е да избягвате тапети със златни и сребърни линии или на бронзова основа, тъй като не са показател за добър вкус. Вместо да подобрят излъчването на помещението, те го загрозяват. Но в крайна сметка изборът е ваш!

А ще споделите ли с нас какви са цветовете на стаите във вашия дом?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.