MENU

Пролет на перваза на прозореца

Пролет на перваза на прозореца

Лалета, зюмбюли, иглики, нарциси и много други предвестници на пролетта вече цъфтят в домашната градина. И веднага придават на дома повече радост и уют. Как можете да реализирате предпочитанията си към тези пъстри и цъфтящи пролетни цветя, въпреки че навън температурите са все още непостоянни?! На перваза на прозореца, разбира се!

По време на все още зимния сън на природата, пролетните цветя се разпъпват и разнасят аромат от перваза на прозореца в успокояващи за очите и душата цветове и форми.
Вече можете да намерите иглики във всички цветове – ярко жълто, огнено червено, искрящо розово, виолетово. Но внимание, те са изключително деликатни и много „жадни“ винаги. Старайте се да поливате почвата, а цветовете, листата и паничката на цветето да остават сухи. Харесва светлината, но не и прякото слънце.
Зюмбюлите пък упояват с интензивния си аромат, а онова, което трябва да знаете за тях е, че обичат прохладно, но слънчево място, обикновено до прозореца, и редовно, но умерено поливане – в постоянно влажна почва луковиците загниват.
Компания на перваза на прозореца могат да им правят нарцисите, които сякаш стават по-жълти от слънцето. Достатъчно им е поливане 1 – 2 пъти седмично, но почвата трябва да е добре дренирана, за да се оттича водата.

За разкош, към колекцията на перваза можете да добавите и саксия с момина сълза. Но нейната почва трябва да е винаги доста влажна. И за разлика от събратята си – зюмбюлите и нарцисите, тя цъфти и благоухае най-добре на полусянка, през април – май. Тук обаче ще отправим едно предупреждение: ако имате домашен любимец, който обича да похапва от цветята, дръжте момината сълза далеч от него – тя е отровна.
Ирисът, чието име произтича от гръцката богиня на дъгата, е най-очарователен, когато се отглежда на слънчево място и се полива. Тъй като харесва открити места най-често присъства в градинската флора, но и в голямо сандъче на перваза на прозореца също ще му е добре.
Разбира се, през ранната пролет не може и дума да става за директна слънчева светлина, затова первазът на прозореца е идеалното място за тези цветя. Обръщаме ви внимание, че е добре да се поливат с вода със стайна температура като онези с луковици трябва да се поливат по-пестеливо.

И въпреки че много от пролетните цветя могат да красят прозореца до по-късно, ако имате градина, ви съветваме, когато студеното време си отиде, да ги пресадите там – в следващия пъстър оазис на дома.

Written by:

Published on: 15/03/2019

Filled Under: Цветя и градина

Views: 3269

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.