MENU

Шопинг капани – търговски трикове за пълни колички

Шопинг капани – търговски трикове за пълни колички

Психолозите отдавна са доказали, че пазаруването, или шопингът както стана модерно да се нарича, има силата на терапия – успокоява нервите, повишава настроението, зарежда тялото с адреналин и въобще е страхотно преживяване. При това няма значение типът магазин – за дрехи, обувки, дрогерия или хранителни стоки. Пазаруването си е пазаруване, независимо от стоките.

И все пак най-често посещаваме хранителни магазини. Големите търговски вериги вече не са ситуирани само в покрайнините на града, но и в централните и квартални части, и са все по-достъпни и удобни, когато искаме да купим основните продукти за домакинството. Дали обаче винаги купуваме най-необходимото?

Според експерти, почти никога не си тръгваме от магазина само с продуктите от списъка и това не е случайно. Големите хранителни вериги си имат своите търговски трикове, с които незабележимо да пълним количките си. Основната цел на всеки търговец е да ви забави максимално по пътя до касата. Колкото повече време прекарвате в магазина, толкова повече пари ще похарчите. Това е основното правило и да видим как го постигат:

shoping3 1. Вратите на магазина услужливо се отварят пред вас, влизате и вдъхвате аромата на хлебни печива, топло месо, сладкиши… познато, нали? Устата се пълни със слюнка и краката ви сами търсят източника на божествената миризма. А той не е никак близо. Топлите витрини обикновено са разположени в дъното на магазина, а по пътя пред очите ви се изпречват редица изкушения. Целта е една: дори и да не сте били гладни, след няколко минути вече сте, и без да сте го планирали, количката натежава от готвени специалитети.
2. Първи пред погледа застава щандът за пресни плодове и зеленчуци. Това е стока, с кратък срок на годност, но здравословна, и колкото по-рано я забележите, толкова по-добре за търговеца. Освен това, купувайки повече плодове и зеленчуци, вероятността след това да се „възнаградите” с вредна храна е много по-голяма. Повярвайте, Те знаят!
3. Забележете, че основните хранителни продукти – хляб, млечни, месо, са далеч в дъното, а докато отидете до там, пътят е осеян с храна в шумящи опаковки и консерви, на които иначе не бихте обърнали внимание.

4. Много марки плащат за конкретно разположение на стоката им – на нивото на очите. Така шансовете да си купите техния продукт е в пъти по-голям от това, ако са по-високо или по-ниско от зрителното ви поле.

5. Помислено е и за малчуганите. Не е случайно, че вкусотиите за деца са на по-ниски рафтове. Така дори и родителите да не ги забележат, ще бъдат фиксирани от когото трябва и самостоятелно хвърлени в количките.

shopping46. Разнообразието от продукти на една марка често заема голямо пространство по етажерките. Например: йогурт с ягоди, банани, боровинки, микс от вкусове, разфасовки и т. н. Така успешно се задържа вниманието на клиента и му се натрапва въпросната марка.
7. Рядкост са клиентите, които невъзмутимо бутат количката си в средата на алеята. Затова те са достатъчно широки, че първо да минете в лявата част, а след това и в дясната част.
8. Виждали ли сте бъркотия в иначе подредения магазин? Разбирате, че това е промоционална стока, която незнайно защо изглежда нахвърляна хаотично и в контраст с околната обстановка. Целта е една: клиентът да мисли, че всички се нахвърлят на изгодната покупка и персоналът не смогва да подреди. Доказано е, че небрежният хаос стимулира покупките.
9. Идва ред и на музиката. Специалистите в големите вериги знаят, че за да забавят клиента, трябва и музикално оформление. Затова дискретно, но постоянно, до ушите му долита успокояваща мелодия, в която се потапя и без да бърза увеличава купа в количката.

10. Те искат да харчите повече, но да си мислите, че спестявате. Как ли? Промоционалните опаковки на два или повече продукта или голямата разфасовка чипс излизала по-евтина от стандартната. Дори и така да е, в този случай купувате повече, отколкото имате нужда и изяждате повече. Защо да го правите?

shopping511. Прословутите карти за отстъпки не са само, за да спестявате. Те дават и ценна информация за вашия потребителски профил – какво най-често купувате, за какви суми, какво количество. Така веригите си сверяват часовниците и отговарят на нуждите на клиентите си. т.е. стимулират ги да харчат повече.
12. Случвало ви се е да влезете в огромен магазин, но само за основни продукти.
Търсите кошница или малка количка, но никъде не намирате. Примирете се. Вземете си голяма количка, защото колкото и да ви е неудобна, друга няма. Вероятността да купите продукти, от които нямате нужда, е по-висок с 40 %, ако нямате достъп до малка кошница. Помислено е!
13. Обърнете внимание колко е тясно пространството на касите. Ако зад вас има дълга опашка е малко вероятно да върнете продукт, за който сте решили, че ви е излишен. Чакате заклещени в пространството и се чудите какво толкова купихте. Умно, нали?
14. Но на касите има и друг трик. Вляво и вдясно има щандове с дребни сладки и солени храни. Не е изключено дори да хапнете нещо, докато чакате. Така дори и да се устояли на захарта в магазина, то на излизане предизвикателството е сериозно.

И тъй като сме в навечерието на топлите коледни и новогодишни празници, нека си имаме едно наум докато пазаруваме. Декември е месец, в който търговските трикове се разгръщат с пълната им сила, а и винаги има място за нови!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.