MENU

8 неща, които да направите за себе си през 2014 г.

 

8 неща, които да направите за себе си през 2014 г.

8 неща, които да направите за себе си през 2014 г.

Новогодишни обещания, планове, списъци – всички ние сме склонни да прехвърляме в Новата година неосъществените си мечти и амбиции от старата. Правим го с ясното съзнание, че през изминалите 365 дни не сме проявили нужната воля и упоритост, за да ги осъществим.

С каква жар само се убеждаваме, че ето,  предстои нова година, заредена с нов късмет. Така че ще запишем езиков курс, ще започнем да спортуваме, ще се откажем от някой вреден навик, ще сменим работата си, ще пътуваме повече, ще четем повече, ще, ще, ще… Познато, нали?

Но май всички сме склонни да забравяме, че смисълът на обещанията е да се спазват, а не да се прехвърлят. Затова сме синтезирали 8 от нещата, които не само да си обещавате да направите през следващите 12 месеца, но и да изпълните.

2014_patuvaneДа посетите гинеколога си. Запишете си час веднага, за да сте спокойна през следващите няколко месеца. Направете си всички изследвания (цитонамазка, ехография, хормони) и обсъдете контрацептивите. Не забравяйте – здравето е ваша отговорност.  А краткотрайният дискомфорт при лекаря ще ви спести много главоболия в бъдеще.
Да посетите и стоматолога си.
Всъщност това трябва да се случва профилактично, а не само, когато ви заболи зъб. Така ще си спестите много неприятности и средства. Ако редовно се преглеждате, премахвате зъбния камък и спазвате правилна хигиена на устната кухина, стоматологът ще успява да улови кариесите навреме и зъбите ви ще бъдат здрави.
Да пътувате повече. Ако всяка година мечтаете да отидете на карнавала в Рио де Жанейро и не успяватте, може би сте качили летвата твърде високо. Живеем в трудни времена, съобразете се с това. Но за изпълнено новогодишно обещание ще се смятат и разходките през уикенда извън града, гостуване на приятелска вила или уикенд в спа хотел. Идеите са безброй, а време се намира. Стига да го искате.

2014semeistvoДа се отървете от вреден навик. В повечето случаи това новогодишно обещание е свързано с два вредни навика – обилно хранене и тютюнопушене. И двата водят до негативни последици за организма, и с двата не давате добър пример на децата си, и двата не ви карат да се чувствате добре, във форма и тонизирани. Зачеркнете и двата от списъка. Вие заслужавате по-здравословен начин на живот.
Да се сближите повече с децата. Децата се нуждаят от напътствия и контрол, така е. Но имат нужда да ви видят и в друга светлина. Позволете си да се отпуснете, да се посмеете на шегите им и да им обърнете пълноценно внимание. Отидете на кино и не им правете забележка, ако ровят в пуканките и цапат пода – правят го дори възрастните. Поиграйте футбол, правете сладкиши, позволете им да се почувстват като големи хора с вещите ви – те ще го оценят.

2014_spaДа намирате време за културни мероприятия. Кога за последно ходихте на балет, театър или дори опера? Вероятно си спомняте тези времена с умиление, а сега нямате време за друго, освен да хвърляте поглед към филма по телевизията докато правите още няколко други неща. За това обещание е нужно само да се уговорите с приятелки, да си купите билет и да се насладите. Вкъщи ще се оправят без вас няколко часа. Само да уточним – киното не се смята за културно мероприятие (то е развлечение)!
Да се поглезите. Семейните жени са склонни да се лишават от редица неща за себе си в полза на дома или децата. Но ако от време навреме не обръщате внимание на нуждите си, няма да изглеждате и да се чувствате пълноценно. Затова станете редовни посетители в козметичния салон. Купете си така мечтаните обувки с висок ток, които не са никак практични, но пък са толкова шик. Намерете време и за новия роман на любим писател. Да, доставяйте си удоволствия, които ви зареждат с приятни емоции и самочувствие.
Да не спирате да учите нови неща. Обичате испанската култура и искате да научите испански? Запишете се на курс! Искате да усвоите нови компютърни програми? Прочетете подходяща литература! Чувствате, че ви липсва вдъхновение в кухнята и искате да достигнете нови кулинарни върхове? Потърсете видеоклипове или станете фен на кулинарните предавания! Правете каквото е необходимо, за да се развивате!

Ако вече сте изпълнили някои от тези обещания през изминалата година, вероятно сте си поставили други за 2014 г. Споделете с нас кои най-често не успявате да изпълните и кои сте отметнали отдавна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.