MENU

Полезни стайни растения

staini_rastenija1

Полезни стайни растения

Купувайки стайни растения за дома, хората мислят повече за красотата и комфорта, отколкото за здравето на семейство си. Но всъщност доста декоративни растения хем украсяват интериора, хем имат положителен ефект върху микроклимата в жилището. Какви стайни растения са най-полезни за дома?

Във въздуха на затворените помещения, особено през зимата, когато естественото проветряване е ограничено, се натрупват патогени (грипни вируси, бактерии, зарази), отделяни от хората при дишане, кашляне и кихане. Ето защо е особено важно във всяка стая на дома, и дори в офиса, да отглеждате стайни растения. Те пречистват въздуха, унищожават патогенните бактерии и вируси, успокояват нервите и подобряват настроението, като по този начин допринасят за укрепването на имунната система.

stajni_rasteniq1Много популярни домашни цветя имат не само антимикробно действие. Те излъчват фитонциди (летливи изпарения на етеричните масла), полезни при заболявания на дихателните пътища. Съдържащите се в стъблата и листата им пък етерични масла успокояват, или, обратно, стимулират нервната система. Мушкатото, например, успокоява и подобрява съня, лимонът и портокалът освежават въздуха и увеличават работоспособността, спатифилумът и папратите убиват микробите, а ментата дарява свежестта на борова гора.
При избора на растения за дома ще е много полезно да се консултирате с експерти, които ще ви посъветват какви видове да изберете, за да се предпазите от болести и стрес и да подобрите работоспособност и настроението. Фито-специалистите правят композиции от стайните цветя, подбирайки растенията в интериора, така че в тях успешно да се съчетават красота и лечебни ефекти. Например, великолепно цъфтящи през зимата азалии се допълват със скромна мента или лечебен розмарин, чиито летливи вещества имат успокояващо и противокашлично въздействие.

Така например, отличен избор за спалня или за дом, сред чийто обитатели има астматик са евкалипт и мирта, защото помагат за отпускане на гладката мускулатура на бронхите и премахват спазмите, което от своя страна улеснява дишането. В допълнение, веществата, излъчвани от тях, намаляват количеството на вредните компоненти във въздуха почти наполовина.

stajni_rastenija2Макар ментата да се смята за градинско растение, тя може да се отглежда и в саксия на прозореца. Свежият й и ободряващ аромат успокоява и намалява главоболието, стимулира апетита и храносмилането. А пресните й листа можете да използвате като кулинарна подправка.
Мушкатото (Geranium) може да се намери почти във всеки дом. Не е чудно, че са го отглеждали още нашите баби – то съдържа вещества, които унищожават вирусите и бактериите, премахва безсънието, облекчава умората и подобрява настроението.
Декоративните лимони и портокали също отделят летливи вещества, които потискат действието на патогени. Много полезно е те да се отглеждат в спалнята. Хубаво е, ако такива растения има и в детската градина или стая на ученик.
Градинските мини-хризантеми в саксии също са много популярни за отглеждане на закрито. Приятният аромат на цветята и листата им повдига настроението и има тонизиращо действие.

Повечето домашни саксийни цветя създават положителна атмосфера в помещението, но на някои хора те могат да действат отрицателно. Към категорията „вредни стайни растения“ се отнасят тези видове, контакт с които може да предизвика алергия. Тя обикновено се проявява чрез техния сок при пресаждане при допир до кожата или лигавиците, особено където има драскотини. Ако части на растенията попаднат в стомаха, може да се стигне до тежко отравяне.

И макар че възрастните хора са наясно с опасностите, които може да предизвика вкусването на неизвестно растение, децата и домашните любимци не са. Затова бъдете внимателни с флората, която краси дома ви и подбирайте само полезните.

Прочетете още:

Кое цвете за коя стая в дома е подходящо?

Цветята на балкона според изложението му

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.