MENU

5 стайни растения, подходящи за банята

banq_cvetq

5 стайни растения, подходящи за банята

Ако някой ви е казал, че стайните растения не са подходящи за банята, излъгал ви е! Дори напротив, най-новата тенденция в интериора е декориране на банята с естествена зеленина – на цяла стена, висящи на стената, в ъгъла на някоя полица или на друго подходящо място. Каквото и да предпочетете, растенията в банята не само ще създадат една по-релаксираща обстановка, но и значително ще освежат облика на помещението. И така, готови ли сте за повече зеленина в дома си?

Преди да се втурнете да размествате флората в дома си обаче, трябва да ви предупредим, че не всички растения са подходящи за банята. По презумпция, това е топло и влажно помещение с малко или никаква светлина. Ето защо трябва да подберете и точната зеленина, която да вирее без проблем в подобни условия. Има много варианти, но ние ви предлагаме 5, които сигурни сме, ще одобрите.

banq_cvetq11. Алое вера
Класика сред стайните растения, Алое вера ще хареса топлината и влагата в банята, тъй като нуждата му от вода варира според сезона – повече през пролетта и лятото, почти никаква през зимата (не бива да забравяте, че е сукулентно растение, т.е. съдържа огромни запаси от вода в листата си). Алое вера не само ще краси, но и ще е винаги под ръка при нежелани наранявания като изгаряния, драскотини, обриви, ухапвания от насекоми и т.н. И не на последно място, Алое вера е изключително устойчиво, което го прави чудесен избор за всички начинаещи градинари.
2. Хлорофитум (Паяково растение, Трева)
Идеалният избор за банята, защото, отглеждано в благоприятна влажна среда, това растение избуява бързо и силно, създавайки усещане за миниатюрна тропическа джунгла. (Винаги можете да си представите котката си като разгневен ягуар :)) За по-голям ефект ви препоръчваме висящи от тавана саксии или саксии, разположени на по-високи позиции (при цъфтеж поникват „мустаци“, които грациозно се спускат надолу).

3. Аглаонема (китайско вечнозелено растение)
Това вечнозелено стайно растение, наподобяващо храст, е перфектно за банята, тъй като вирее във влажна, топла и сенчеста среда. Колкото по-тъмни са листата му, толкова по-малко слънце му трябва. Хубавото е, че през зимата почти не се нуждае от вода, а през останалото време можете да изчаквате почвата да изсъхне преди да го полеете отново.

banq_cvetq24. Азалия
Красивата и благоуханна азалия е същинско бижу за банята, тъй като цъфти и през зимата, и през лятото. Пъстрите му цветове ще създадат усещане за тропически оазис, особено ако помещението има прозорец, през който да прониква слънчева светлина. Всъщност това е основното условие за отглеждане на азалия в банята, тъй като вирее в полусенчеста среда. Нуждае се от умерено количество вода.
5. Гардения
Аристократичната роднина на жасмина е популярна за отглеждане вътре и навън, но знаете ли, че най-много харесва влажната среда на банята? Разбира се, нуждае се и от слънчева светлина, затова го разположете в близост до прозореца или до осветителното тяло. Ако поддържате почвата умерено влажна и температурата средна, през цялата година гарденията ще ви радва с блестящи, сякаш току що измити и лакирани, големи кожести листа, а от юли до октомври между тях ще се появяват големи бяло-кремави ароматни цветове. Гледката си заслужава!

Озеленяването на банята със стайни растения не само ще поддържа въздуха чист и свеж, но и ще внесе живот в помещението, което обикновено има по-стерилно излъчване от останалите в жилището. Изберете своите и се развихрете. Но внимавайте – веднъж започнете ли, ще ви е трудно да спрете 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.