MENU

Хризантема – „Източната царица“

hrizantema2

Хризантема – „Източната царица“

През есента домашната градина върви към най-големия си цветен финал, а главна роля се отрежда на пъстрите хризантеми. Произхождащо от Азия и с многовековна история, това великолепно растение не случайно е наричано „Източната царица“ на цветята – символ на есента, на отмирането, на спокойствието, на дълголетието. Ето още някои интересни факти за хризантемата и какви грижи трябва да полагате при отглеждането й, за да ви озарява със своето кралско присъствие.

Макар името на хризантемата (Chrysanthemum) да е от гръцки произход (от гр. Хризос – злато; антемон – цвете), родината й е Китай, където през XV в. пр. Хр започва да се култивира като билка. С времето се превръща в национално цвете на страната, дава името на деветия месец от календара й и се намества трайно в изкуството й като един от т.нар 4-ма благородници (джентълмени) заедно с бамбука, орхидеята, и сливовия цвят – тенденция за изобразяване на всеки един от 4-те сезона чрез съответния природен символ, усвоена по-късно от цяла Източна Азия.

hrizantema1

През VII – VIII в. хризантемата е пренесена в Япония, където получава името „кику“ – „Вечерно слънце”, превръща се в символ на дълъг живот и щастие, императорът я избира за свой печат, а в нейна чест се организира „Фестивал на щастието“. А тъй като хризантемите цъфтят най-дълго в сравнение с другите цветя, в страната на изгряващото слънце се приемат още за символ на безсмъртието – причина, обясняваща традицията японците да носят бели хризантеми на погребения.

В градините и оранжериите в Европа хризантемата се появява през XV в, но символиката й вече не е така категорична. От една страна тя се приема за символ на отмирането, но от друга – на откровеност, признателност, благодарност. Жълтата означава безкористна любов, червената – любовно признание, синята – вярност, бялата – истина, но и траур. В разказа си „Последна радост“ творецът Йордан Йовков пък свързва последната с прощаването с любовта. Затова, трябва да бъдете много внимателни, ако сте решили да подарявате хризантеми по някакъв повод. Най-добре би било да подберете пъстроцветен букет.

hrizantema

Съществуват няколко хиляди различни сорта хризантеми. Някои растат много буйни и големи, а други – по-малки, напомняйки маргарити. Стъблото е право, листата – тъмнозелени на къси дръжки, а цветовете – кичести. Цветната палитра е богата – от топлоблестящи, силно червени, оранжеви и жълти тонове до деликатните пастелни нюанси и изкрящо бяло. Различната обагреност и разположението на съцветията придават индивидуална красота на всеки сорт, но всички те представляват невероятно пъстър спектакъл за очите.

hrizantema3

При оптимални условия разноцветните „азиатски“ красавици цъфтят до първото застудяване. Размножаването става чрез семена, резници или деление на храсти. През есента най-често цъфтят три различни съгласувани по цвят хризантеми – лилави, розови и бели. Можете чудесно да ги комбинирате и с другите есенноцъфтящи цветя – Астра, Ерика и Далия.

Хризантемата обича много светло (но не и с много директно слънце), защитено и хладно място, богато наторени и добре дренирани почви, и редовно поливане. Ако я отглеждате вътре, в саксия, идеалното разположение е източен или южен прозорец през зимата и зaпаден прозорец през лятото. Препоръчително е да бъде предпазвана от есенните дъждове и сланите, за да се чувства в пръстта като в уютно легло и ведро да изразяват последния пъстър поздрав от лятото в градината.

hrizantema4_1

Отглеждането на хризантема в дома или в градината не само ще внася пъстрота и свежест на интериора или екстериора, но и ще повлия положително на физическото ви и психическото ви благосъстояние. Причината е, че освен красиво, това цвете е и лечебно. То пречиства въздуха от вредни микроорганизми, излъчва позитивна и успокояваща енергия и допринася за по-добрата концентрация на ума.

Прочетете още:

Кое цвете за коя стая в дома е подходящо?

Е, има ли място хризантемата в домашната ви градина?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.