MENU

София домакин на първи турнир по баскетбол за хора в инвалидни колички

turnir2

София домакин на първи турнир по баскетбол за хора в инвалидни колички

София, Европейска столица на спорта за 2017 година, ще е домакин на първия турнир по баскетбол за хора в инвалидни колички за Купата на Столична община на 16 и 17 май в спортна зала „Триадица“. Турнирът се организира от Столична община, Баскетболен клуб за хора в инвалидни колички „София-Балкан“, Българска Федерация по Баскетбол и Ротари клуб София-Балкан. В него ще участват отборите „София-Балкан“, „Варна“ и „Джавелин Бургас“. Вход свободен!

Целта на този шампионат е да популяризира спорта сред обществото, да допринесе за подобряването на физическото и психическото здраве и пълноценна интеграция на хората, които го практикуват и да привлече общественото внимание и подкрепа, както и нови състезатели.

За официални гости на спортното събитие са поканени Министър председателят Бойко Борисов, Кметът на София Йорданка Фандъкова, Заместник кметът на София Албена Атанасова, Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, Заместник министърът на спорта Калин Каменов, Председателят на Столична община Елен Герджиков, Президентът на Българската федерация по Баскетбол Георги Глушков, Генералният секретар на Българската федерация по баскетбол Елеонора Рангелова, Борислав Хаджирусев, Президент на БУБА, Анатоли Илиев, Президент на Българската федерация за деца лишени от родителски грижи, Иван Ценов, Управител на спортна зала „Триадица“, Иларио Астинов, Гуверньор на Ротари България за 2014-2015, Нина Митева, Гуверньор на Ротари България за 2015-2016, Димитър Димитров, Гуверньор на Ротари България за 2016-2017.

Sofia-Balkan Basketball-poster_3

Програма на мачовете на Националния шампионат:

16 май, събота

  • 15:30ч. – София-Балкан – Джавелин Бургас
  • 17:00 – 17.30ч. – Откриване на турнира
  • 17:30 – 19:00ч. –Варна – София Балкан
  • 19:00 – 20.30 – Джавелин Бургас – Варна

17 май, неделя

  • 9:30 – 11.00ч. – Варна – Джавелин Бургас
  • 11:00 – 12.30ч. – Джавелин Бургас – София Балкан
  • 12:30 – 14.00ч. – София Балкан – Варна
  • 14:00ч. – Награждаване и закриване на турнира

Ден преди мачовете на отборите, на 15 май, от 14:00часа в спортна зала „Триадица“, ще се проведе семинар за съдии по баскетбол за хора в инвалидни колички. Награждаването на отборите ще се състои на 17 май, Национален ден на спорта.

Баскетболните клубове се надяват да привлекат съмишленици – хора, организации и държавни органи, които чрез своята подкрепа в различни области да им позволят да функционират пълноценно и да подсигурят условия за развитието на този нов за България спорт.

Безвъзмездно за националния шампионат по баскетбол за хора в инвалидни колички е предоставена спортна зала „Триадица“ и работи агенция „Юнайтед Партнърс“.

Баскетболен клуб за хора в инвалидни колички „София-Балкан“ е създаден през 2007 година от Ротаракт клуб и Ротари клуб „София – Балкан” с подкрепата на Българската федерация по баскетбол и Национална спортна академия. Баскетболният клуб за хора с инвалидни колички „София – Балкан” е сдружение с нестопанска цел, чиято дейност е ориентирана към осигуряване необходимите специализирани инвалидни колички, треньори, подходяща зала, медицински специалисти за практикуването на този спорт, както и всички други условия за развитието на отбора, като организиране на спортни срещи с други отбори, участие в и организация на международни турнири и семинари в този спорт. Целта е популяризиране и развиване на спорта в България, както и създаване и национален отбор за Параолимпийските игри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.