MENU

Грижи за младежката кожа

Грижи за младежката кожа

Младежката кожа често е и най-трудната за обгрижване кожа. Сякаш от нищото се появяват внезапни обриви, акне, неприятна телесна миризма, омазняване, прекомерно окосмяване и куп други несъвършенства, които правят образа в огледалото направо противен. И с теб ли е така? Не се притеснявай. Почти на всекиго се случва 😉

Податлива на хормоналните промени в тялото през пубертета, младежката кожа е същинско изпитание за търпението и самочувствието на повечето твои връстници и ги кара да посягат към всевъзможни рецепти и мазила. Най-важното, което трябва да знаеш обаче е, че този период е преходен. А с правилните грижи, можеш по-бързо да възвърнеш блясъка на своята младежка кожа. Опитай и ще се увериш!

Ежедневни разкрасителни съвети

mladejka_koja31. Изключително важно е да следваш с постоянство правилен режим в грижите за кожата (без значение на каква възраст си и дали имаш сериозни кожни проблеми). Избягвай честото съприкосновение на кожата с вода и сапун, защото това я изсушава и в резултат стимулира мастната секреция.
2. Всяка вечер преди лягане почиствай прецизно кожата. Използвай лека специализирана формула с ексфолиращи съставки (например морска сол или плодови екстракти), за да подпомогнеш премахването на мъртвите клетки и комедоните. Продуктите със салицилова, алфа хидрокси или млечна киселина пък ще разградят мазнините и мръсотията и по този начин ще подпомогнат отпушването на порите (което ще неутрализира акнеичните изриви).
3. След почистване на лицето нанасяй хидратиращ продукт с лека неомазняваща формула, съдържаща лечебни съставки. Най-добре е да се довериш на продукти на дерматологочни марки, защото са адаптирани към нуждите на младежката кожа.
4. Храни се балансирано и здравословно. Спортувай редовно. Пий оптимално количество вода – около 1,5 – 2 литра дневно. И намирай време за почивка.

5. Посъветвай се с лекуващия лекар или с фармацевт за подходящи хранителни добавки, съдържащи витамин А или цинк. Тези две вещества са чудесен помощник в контрола на себумната секреция и по този начин ще намалят появата на комедони в проблемните зони.

Съвети при акне и белези от акне

mladejka_koja5По презумпция тийнейджърите са склонни към развиване на акне, тъй като в периода на пубертета нивата на хормоните, познати като андрогени, се повишават. Тези хормони предизвикват уголемяване размера на мастните жлези и съответно на количеството мазнини, които те произвеждат.
След като акнеичните изриви затихнат обаче, по кожата ти може да останат червени или пигментни петна. Трябва да знаеш, че това не са белези, а поствъзпалителни промени, възникващи в процеса на оздравяване и реструктуриране на дермалния слой, който най-често продължава между 6 и 8 седмица.
Ето защо, е важно да проявиш търпение докато кожата възвърне естествените си баланс и блясък. И същевременно да подбираш добре продуктите, скоито се грижиш за нея.
Специалистите препоръчват да търсиш козметични продукти с ретинол, витамин С или арбутин – естествени природни съставки, подпомагащи избелването на пигментните петна и стимулиращи естествения блясък. Освен това е добре веднъж седмично да правиш пилинг на лицето и след него да нанасяш специализирани дерматологични продукти за акне.

Ако страдаш от акне:

mladejka_koja41. Превърни слънцезащитата в най-добрия си приятел – не само през лятото, а целогодишно. Добре е да я нанасяш 2 пъти дневно, без значение ще излизаш или не.
2. Мий лицето си със студена вода – тя свива порите и стимулира кръвообръщението.
3. Не използвай агресивни и силни козметични формули.
4. Ограничавай грима – фон дьо тенът и останалите декоративни грим продукти са голям враг на акнето и на проблемната кожа като цяло, тъй като запушват порите и провокират изриви.
5. Не стискай пъпките и комедоните. Можеш да опиташ с парна баня, която ще разшири порите и ще улесни значително почистването им.
6. Не прекалявай с ексфолирането и се доверявай само на проверени козметични средства.
7. Веднъж седмично си прави парна баня с лайка, за да отпушиш порите, след което внимателно почисти лицето с подходяща за младежка кожа формула.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.