MENU

Храните, които понижават кръвното налягане

hrani_kruvno

Храните, които понижават кръвното налягане

Напоследък вдигате кръвното или са ви диагностицирали с хипертония? Не се тревожете. Има няколко съвсем прости храни, благодарение на които можете лесно и безопасно да балансирате границите и да понижите налягането. Достатъчно е да ги включите в ежедневното си меню и да ги приемате редовно. Ето кои са те.

1. Черен шоколад. Добра новина за любителите на сладкото! Едно парченце от натуралното какаово изкушение (50 – 70 % какао), ще поддържа кръвното ви налягане в норма. Голямото количество флаваноиди в него са естествено природно съединение, което разширява кръвоносните съдове и по този начин улеснява кръвотока.

hrrani_kruvno22. Спанак. Любимата зеленолистна храна на Попай моряка е полезна не само при желязодефицитна анемия, но и при високо кръвно налягане. Това се дължи на богатството от важни за сърцето хранителни компоненти, включително фибри, калий, магнезий и фолиева киселина. Освен това е много нискокалорична.
3. Чесън. Не случайно го наричат универсалното лекарство. Освен, че подсилва имунитета и лекува настинки и вируси, чесънът има способността да регулира ниското и високото кръвно налягане, но не засяга нормалното. Това се дължи на голямото количество флаваноиди, витамини B, протеини, ензими и минерали, които укрепват всички системи в тялото. Е, да, влияе на дъха, но пък е за добро.

4. Слънчогледови семки. Те отделят пептид, потискащ производството на ензими, за които е известно, че повишават кръвното налягане. А дори само шепа на ден ще ви осигури добро количество витамин Е, фолиева киселина, протеини и фибри. Добре е обаче семките да не са твърде солени, защото солта вдига кръвното.

hrani_kruvno15. Диня. Оказва се, че този сочен летен плод не само е освежаващ и разхлаждащ за организма, но също и се грижи за доброто сърдечно здраве. Богата на фибри, ликопени, витамин А и калий, тя плавно понижава кръвното налягане и го поддържа в норма.
6. Банани. Чудесна опция за понижаване на кръвното налягане. Освен че са евтини и достъпни по всяко време на годината, те са един от най-големите източници на калий за организма – минерал, който сваля кръвното с 2 – 3 индекса и предпазва от удар.

7. Кисело мляко с канела. Най-популярната бабина рецепта за понижаване на кръвното налягане. Комбинацията от калия, калция и магнезия в млякото и калция, летливите масла, калия, желязото, манганът и фибрите в канелата поддържат кръвоносните съдове във форма. Освен това канелата понижава нивата на глюкозата и контролира нивата на инсулина. Рецептата: купичка мляко + 1 ч.л. канела.

Помнете, лекарствата не са единствената опция за понижаване и контролиране на кръвното налягане. Много често високите стойности са резултат от неправилно хранене и нездравословен начин на живот. Затова опитайте да увеличите приема на плодове, зеленчуци и течности, подбирайте храни богати на калий и калций, намалете солта, избягвайте пържените, мазните и преработени храни, започнете да спортувате и използвайте всяка възможност да стоите на слънце – според проучванията дефицитът на витамин D също повишава кръвното.

Прочетете още:

Упражненията в топла вода понижават кръвното налягане

Природни рецепти срещу ниско кръвно налягане

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.