MENU

10 натурални средства за повишаване на хемоглобина

hemoglobin1

10 натурални средства за повишаване на хемоглобина

Хемоглобинът е богат на желязо протеин, съдържащ се в червените кръвни клетки и отговорен за преноса на кислород от белите дробове към всички тъкани в тялото. Той спомага и за пречистването на клетките от въглеродния диоксид и преноса му обратно до белите дробове. За да функционира правилно обаче, хемоглобинът трябва да бъде в определени стойности (за мъже: 140 до 180 g/l; за жени: 120 до 160 g/l). Когато е извън тези параметри, благосъстоянието на организма се нарушава. И въпреки че съществуват разнородни методи за регулация на хемоглобина, натуралните средства се смятат за едни от най-ефективните, безвредни и бързодействащи.

Когато нивата на хемоглобин са ниски, тялото дава своите сигнали: настъпват умора, слабост, плитко дишане, главоболия, учестено сърцебиене, липса на апетит, кожата става по-бледа, а ноктите – чупливи. Когато нивата на хемоглобин спаднат драстично, състоянието може да бъде диагностицирано като анемия и симптомите да се изострят. Най-лесният начин да се предпазите от това е като включите в ежедневното си меню някои от следващите натурални средства.

Hemoglobin31. Цвекло. Може да се рендосва или да се прави сок от цвекло. (Но не бива да се злоупотребява тъй като е много агресивен за храносмилателната система).
2. Сок от моркови. Най-голям ефект се постига, ако пиете 3-4 пъти седмично по една чаша. За една чаша сок са необходими около 500 грама моркови.
3. Елда (особено зелена неизпечена)
4. Яйца (с хубав сочно-жълт жълтък)
5. Сушени кайсии – и като цяло сушени плодове. Съдържанието на желязо в тях е по-високо, отколкото в пресните зеленчуци.
6. Тъмно зелени и червени зеленчуци и плодове – спанак, прясна зеленина, боб, зелени ябълки, червено грозде, касис, червена боровинка, сушена шипка, нар, ягоди
hemoglobin47. Чаванпраш (хранителна добавка от индийски произход). Доказан и много ефективен „инструмент“ за повишаване на хемоглобина. Подобрява реологичните свойства на кръвта, и не само.
8. Мед с орехи и червена боровинка. Отлично средство за увеличаване на ценния за кръвта протеин. Съставките може да се смесват в равни пропорции. Би било по-добре да се яде в по-малки порции наведнъж, веднага след като се приготви.
9. Напитка от шипки с мед – полезна не само за имунитета и за жизнения тонус, но и за повишаване на хемоглобина. Шипката трябва запарите в термоса за няколко часа и непосредствено преди консумация да добавите мед.
10. Смес от билки. Вземете по две супени лъжици коприва и къпинови листа, и по три супени лъжици от жълт кантарион и лайка. Всичко това се смила, смесва се, поставя се в термос и се залива със 700 грама вряща вода. Този билков чай се пие три пъти на ден по една чаша.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.