MENU

Великденските обичаи – традиция и възхвала

 

Великденските обичаи - традиция и възхвала

Великденските обичаи – традиция и възхвала

Великденските празници са изпълнени със светлина и вяра в чудото на Възкресението на Божия син. Затова и традицията повелява великденските обичаи да възхваляват саможертвата на Божия син. В тези дни се събираме със семействата си, приготвяме богати софри и изразяваме благодарността си към „Онзи, който пое греховете ни и издъхна на кръста на Голгота“.

Великденските обичаи са свързани с хилядолетната традиция в Страстната седмица да се боядисват яйца, да се месят специални обредни хлябове, наречени козунаци, а на великденската трапеза неотменно да присъства и печеното агнешко със зелена салата. Нека заедно се впуснем в подготовката за предстоящите празнични дни.

Великденски обичай за боядисване на яйца

Боядисването на яйца е започнало много години преди новата ера. Според християнската традиция яйцето е символ на жизненото начало, обновлението на природата и прераждането.

velikden3_1Великденските яйца се боядисват рано сутрин на Велики четвъртък, а за закъснелите – на Велика събота. Според традицията първото яйце се боядисва в червено и се очертава кръст на челото на най-малките в дома. Ритуалът се изпълнява, за да са здрави и жизнени децата през цялата година. Червеният цвят  пък символизира кръвта на Спасителя. Първото червено яйце се съхранява в семейния иконостас до следващия Великден, когато се заменя с ново.
Останалите яйца се боядисват в различни цветове и с разнообразни шарки. Рисуването на яйцата може да става с восък и специални великденски бои. Няма граници за въображението в украсата на най-характерния великденски символ, а на пазара се предлага изключително разнообразие от бои, с чиято помощ ще постигнете зашеметяващи резултати.
Една от най-популярните техники е със стар чорапогащник и листенца от близката градина. Изрязвате два края от него, завързвате ги с конец около яйцето, като преди това сте сложили листенце. Потапяте за няколко минути в боя и след като махнете на чорапогащника се появява идеалната форма на листото. Прието е използваната боя да се хвърля под роза, трендафил или в реката.

Великденски обичай за замесване на козунак

velikden4_1Козунаците са сладкият хляб, който ядем на Великден. Те са любим десерт за малки и големи, а формата и рецептите са по избор на домакинята. По време на Великденските празници във всеки български дом на масата има кошничка с яйца и парчета козунак. Когато си гостуват, хората носят тези символи на празника и си разменят яйца.
Ако червените яйца са символ на кръвта на Христос, то козунакът е неговата плът. Историята му  е от по-ново време. Смята се, че произхожда от Франция, но едва в началото на ХХ в. започва да се приготвя и в България. Както боядисването на яйцата,той се замесва на Велики четвъртък или сутринта на Велика събота. Традицията повелява да не го вкусвате до самия Великден в неделя.
Всяка домакиня знае, че замесването на козунак не е лесно, но пък е траен и вкусен дълго време след това. Прието е брашното да се пресява три пъти и да се меси няколко пъти, за да стане козунакът бухнал и “на конци”. Формата е въпрос на вкус – като кекс, плетен или усукан като плитка, на руло. Може да добавите и стафиди, ядки, шоколад или захаросани плодове. Козунакът позволява експерименти и в днешно време се е превърнал в сладкарско изкушение, което дава възможност да  го ядем не само на Великден.

Великденски обичай за агнешко за Великденската трапеза

velikden6Великденската празнична трапеза не минава без сочно агнешко месо, защото в деня, в който е възкръснал Иисус, е било принесено в жертва именно агне. В библейския свят тези животни били считани за символ на чистотата и невинността, затова били основният елемент за жертвоприношения.
Как ще сготвите месото е въпрос на вкус, но по традиция се пече плешка. Отнема няколко часа на слаба фурна като тавата се завива с фолио. Агнешкото е специфично месо с характерен вкус и силен аромат. То няма нужда от много подправки. Можете да го поднесете и под формата на дроб-сърма – месо, ориз и парченца от дреболиите. За почитателите на супите може да направите курбан-чорба. Сигурни сме, че няма да пропуснете и гарнитурата от варени яйца и зелена салатка.

Великден е празник на пролетта в живота и сърцата ни. Пожелаваме ви магията на Възкресение да озари вас и семействата ви и да прекарате празниците заедно, сплотени и обичащи се.

Христос Воскресе!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.