MENU

Бабини рецепти за чисти прозорци

prozorci

Бабини рецепти за чисти прозорци

 Всяка безупречна домакиня се старае да поддържа прозорците на дома си идеално чисти. И въпреки че на пазара в днешно време се предлагат всевъзможни препарати за целта, бабините рецепти за чисти прозорци си остават едни от най-ефективните и най-безвредни за обитателите на дома. Вижте как са се грижили за идеалния блясък на стъклата нашите баби и изпробвайте методите им при първа възможност.

1. Чудесен за почистване на прозорци е разтворът от амоняк и вода, смесени в съотношение 1 към 4. Препоръчително е избърсването на стъклото да става със стари вестници. Хартията добре попива влагата, а съдържанието на олово в печатната хартия кара стъклата да блестят.

prozorci32. За да измиете прозорците от малки замърсявания, можете да използвате тебешир (креда) или паста за зъби на прах, разтворени във вода.
3. За силно замърсени прозорци можете да използвате обикновена сол. Нанесете внимателно върху влажно стъкло, което след това изплакнете с вода.
4. След измиване на прозорците от петната, можете да използвате парче хартия, кърпа или гюдерия.
5. Ако трябва да почистите прозорците от дебел слой прах и мръсотия, сипете 1 с. л. нишесте в 1 л. вода.

6. За да придадете блясък на прозорците си, леко намокрете мека кърпа с растително масло и избършете повърхността на стъклото: прозорецът ще заблести като нов.

prozorci27. Замъглени прозорци можете да почистите със стари кърпи, напоени с вода и сапун. Следите от сапунената вода отстранете с разтвор от вода и тебешир (креда).
8. Глицеринът ще ви избави за дълго време от полепване на прахта върху прозорците. Разбъркайте смес от вода и глицерин и добавете няколко капки амоняк, след което с минете с напоена кърпа стъклата.
9. За да поддържате прозорците си чисти през зимата, използвайте смес от вода и спирт. Този разтвор е решение не само за прахта и мръсотията, но и за премахване на мазни петна и следи от допир с ръце по стъклата.

prozorci110. Ако искате да придадете необичаен цвят на затъмнени прозорците, избършете ги с разтвор от вода със синка или меден сулфат, и те ще придобият син или зеленикав оттенък.
11. За идеално чисти прозорци също е добре да знаете, че не е препоръчително да ги почиствате на пряка слънчева светлина или в много горещо време: влагата изсъхва бързо и премахването на петната е доста по-трудно.

Сами виждате, че с тези бабини рецепти за чисти прозорци няма да имате големи разходи и много разправии. Така че следващия път, когато се заемете със задачата първо изпробвайте тях – може би завинаги ще забравите за атрактивните, но химически препарати.

One Response to Бабини рецепти за чисти прозорци

  1. Avatar Мая says:

    А как се почистват стъклата на прозорците опръскани с външна мазилка по време на саниране ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.