MENU

10 неща, които веднага да изхвърлите от дома си

bokluk

10 неща, които веднага да изхвърлите от дома си

Всички (не)съзнателно трупаме в дома си вещи, които не са от никаква полза, освен да заемат ценно пространство. И тъй като наближава времето за пролетно почистване, изхвърлянето на някои от тях е добър начин да започнете. Вижте с кои неща можете да се разделите на мига без никакви угризения.

1. Дрехи, които не носите. Всички имат такива. Най-лесният начин да „решите съдбата“ на дадена дреха е да си зададете въпроса кога за последно сте я обличали. Ако е преди повече от две години и не е с някаква сантиментална стойност, то спокойно можете да се разделите с нея. Колкото и скъпа да е, по-добре я дарете или подарете.

bokluk2 2. Стари обувки. Износените и прокъсани обувки трябва да бъдат изхвърляни на мига. За какво ви е да ги пазите след като знаете, че са си изпели песента? За да сте по-радикални можете да добавите и чорапите с дупки и чорапогащниците с бримки.
3. Стара козметика. В това число влизат всички мазила и грим продукти с изтекъл срок, както и онези, които никога няма да сложите – червила с фрапантен цвят, полупразни или засъхнали спирали, тестери, кремове и фон дьо тени със съмнителен цвят и т.н Няма смисъл да пазите козметика, която не носите.
4. Стари списания и вестници. Престижно и стилно е да включите няколко луксозни списания в интериора на дневната. Но да трупата камари хартия заради една конкретна статия е абсурдно. Откъснете определените страници, запазете малка част за домакински нужди, а останалите изхвърлете или върнете в някой пункт.
5. Лекарства с изтекъл срок. Добре знаете какви вреди можете да нанесете на организма си, ако по погрешка глътнете старо лекарство. Разчистете домашната аптечка и изхвърлете всички с изтекъл срок на годност. Заедно с прилежащите рецепти.

6. Прибори и подправки за еднократна употреба. Ако сте любители на храната за вкъщи, то вероятно шкафовете ви преливат от съпровождащите я помощни средства. Запазете един – два комплекта, които могат да ви влязат в употреба за пикник, например, и изхвърлете останалите. Едва ли у дома се храните с пластмасови прибори.

bokluk37. Документи. Със сигурност трябва да пазите важната документация докато е в срок на валидност, но сред нея има и такава, която вече не е актуална – договори за изтекли задължения, служебни разписки и дела, банкови ордери и т.н Проверете внимателно датите и условията и скъсайте хубаво онези, които ще изхвърлите.
8. Стари сметки и касови бележки. Разбира се, не става дума за неизплатените задължения. Но използвайте момента да направите чистка на ненужните фактури и касови бончета, които несъзнателно сте запазили при пазаруване. Останалите систематизирайте прилежно в папки.
9. Празни бутилки от алкохол. Може да сте запазили някоя бутилка заради дизайна или високата цена на питието в нея. Но купищата такива, събиращи прах (и буболечки) в някой ъгъл, са излишни. Направете чистка, а онези с по-оригинална форма превърнете в красиви декоративни аксесоари за дома.

Прочетете още:

Освежете интериора с цветни бутилки

10. Ненужни джунджурии. Само се огледайте или отворете шкафовете. Вероятно отвсякъде ще изскочат всевъзможни сувенири или вещи, подарявани от някого някога, счупени или развалени играчки и всичко подобно, запазено без логична причина. Отървете се от тях или ги отделете за подаръци (ако е възможно, разбира се).

Разбира се, по-педантичните домакини ще намерят още куп излишни неща, а за някои ще е трудно дори с изброените да се разделят. Но може би бихте могли да дадете някои други идеи?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.