MENU

8 начина за подсилване на паметта

pamet1

8 начина за подсилване на паметта

Проблемите с паметта и концентрацията могат сериозно да вгорчат ежедневието – в това сме се убедили всички. Спомнете си последния път, в който малко след като излязохте за работа, мисълта дали изключихте ютията или печката не ви даде мира. И така цял ден! Подобни ситуации са особено неприятни, но ако ви се случват по-често от нормалното, значи е време да помислите как да успокоите съзнанието и да подсилите паметта си. Предлагаме ви 8 лесни начина.

pamet31. Подхранвайте краткотрайната си памет. Това важи особено по време на работа. За да сте ефективни, не се разпилявайте. Вършете съсредоточено всяко задължение и едва като го приключите преминете към следващото. За целта правете списък на задачите и го оставяйте на видно място като отмятате свършеното.
2. Коментирайте на глас действията си.
За да прекарате един спокоен ден навън, без да се безпокоите, че всички уреди в дома са изключени, изказвайте на глас всяко действие: „Сега изключвам котлона, ютията, бойлера”. Говорейки си, ще запомняте много по-лесно, че няма повод за нервност – щом сте го казали, значи сте го направили.
3. Оставяйте нещата си винаги на едно и също място. Този навик ще ви спести много енергия и нерви. Ако най-често търсите ключовете си, четката за коса, пантофите или покривката за маса, значи е време да им намерите място. Така винаги ще знаете къде са и ще спрете да изнервяте околните с разсеяността си.
4. Измислете си система за запомняне на цифри. Ако запомнянето на телефонни номера или дати е истинско мъчение за вас, разделяйте цифрите на двойки, а датите свързвайте със събития от живота си. Естествено съвременните телефони могат да вършат доста неща вместо вас, но нали целта е да упражните паметта чрез волята?

pamet45. Не учете много материал за кратко време. Ако ви предстои изпит, не залагайте на последния момент. По-добре би било, ако всеки ден отделяте по малко време за учене и накрая преговорите всичко. Ще видите колко неща са останали в главата ви, именно защото не сте се напрягали, а сте чели спокойно със съзнанието, че имате време.
6. Играйте шах, карти, решавайте кръстословици.
Подобни занимания ще ви държат съсредоточени и то доброволно, и с удоволствие. Ще обмисляте ситуацията, хода на противника, ще правите засечки на думите – все неща, които подсилват съсредоточеността.
7. Пийте зелен чай. Доказано е, че зеленият чай подобрява паметта и концентрацията, благодарение на антиоксидантите, които той съдържа в изобилие.
8. Спортувайте. Спортът ще ви дисциплинира, ще засили кръвообращението и ще ви зареди с енергия. Известно е, че хората с проблеми с паметта са по-лениви и склонни към заседяване. Е, физическата активност под каквато и да било форма, определено е полезен начин за подсилване на паметта.

Помнете, най-добрият начин за подсилване на паметта е постоянната й стимулация. Но прекомерното претоварване на съзнанието води до неговата естествена самозащита – забравяне. Така че се старайте да балансирате между активни и пасивни действия и най-важното, научете се да релаксирате качествено в периода на пасивност. Други идеи?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.