MENU

Почистване на мебелите според материала им

 

Почистване на мебелите според материала им

Почистване на мебелите според материала им

Блестящите от чистота мебели са чудесен индикатор за грижите, които полагате за интериора на дома и винаги оставят добро впечатление у гостите. Но за да се справяте успешно, трябва да знаете кои са правилните методи за почистване и поддръжка на различните материали, от които са направени мебелите. В противен случай може да им нанесете непоправими щети. Ето няколко основни правила.

1. Почистване на дървени мебели
Мебелите от дърво се нуждаят от изключително внимание. За ежедневно почистване използвайте мека, суха кърпа за прах. За полиране (веднъж седмично), използвайте парче плат без власинки и винаги един и същ специализиран препарат за полиране на мазна или восъчна основа (за да избегнете образуването на петна). Старайте се да бършете по посока на влакната на дървото. За да отстраните натрупания восък, използвайте минерален спирт или терпентин и мека гладка кърпа. Почистете цялата мебел, а не само участъка.

mebeli22. Почистване на лакирани / боядисани мебели
Те са най-лесни за почистване. Достатъчно е да го правите веднъж седмично. Първо избърсвайте с навлажнена мека кърпа и след това със суха. Внимавайте да не остават мокри участъци, тъй като увреждат покривния пласт и причиняват напукване на боята и побеляване на лака. За най-добър финален резултат и допълнителна защита избършете с кърпа и няколко капки олио.
3. Почистване на тапицирани мебели
Най-лесният, удобен и ефективен начин за почистване на тапицерията от прах и акари е прахосмукачката. Правете го веднъж седмично, за предпочитане с малка, гъста приставка с косми. Редовно обръщайте възглавниците – на седалките и декоративните, за да избягвате обезформянето и за да се износват равномерно от двете страни. Избягвайте да излагате тапицираните мебели на директна слънчева светлина, за да не избеляват.
4. Почистване на кожени мебели
Кожата е изключително уязвим материал. Но въпреки, че лесно се драска, къса и напуква е сравнително лесна за почистване. Всеки ден избърсвайте повърхностите с мокра гъба или кърпа. Ако се натъкнете на упорити петна, опитайте да ги премахнете с мека кърпа, напоена с разтвор от ¼ чаша оцет и ½ чаша вода. mebeli3Отгоре можете да повторите с натурален сапун и накрая избършете със суха кърпа. В никакъв случай не поставяйте горещи предмети върху коженитте мебели, пазете ги от слънцето и най-добре не позволявайте на домашните любимци да се въртят около тях.
5. Почистване на ратанови мебели
Редовно почиствайте от прах повърхностите и използвайте прахосмукачката за натрупванията в трудно достъпните места. След продължително излагане на слънце или при интензивно нагряване, естествените влакна на ракитата, тръстиката или папурите, от които най-често са изработени ратановите мебели, изсъхват. За да ги освежите и да възстановите гъвкавостта ги полейте с топла вода.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.