MENU

Препоръки при избор на бебешка количка

Препоръки при избор на бебешка количка

Изборът на бебешка количка е едно от първите предизвикателства, пред които се изправят бъдещите родители. Това е най-важната покупка за малкото човече, защото поне две години ще имa ролята на мобилна къща, и комфортът е задължителен – както за него, така и за мама и татко. Условията, на които трябва да отговаря количката, за да бъде удобна и функционална, са много и от различно естество, но все пак можем да ви насочим с няколко препоръки.

Първоначалният предпочитан вариант за бебешка количка е „комбинираната“, т.е. със зимен и летен кош. Тя може да се окаже първият ви избор и покупка, а след като бебето навърши годинка, и ако времето позволява, може да предпочетете т. нар. „лятна количка“ – удобна и евтина алтернатива, защото е лека, заема малко място, а и детето ще прекарва все по-малко време в нея. За лятната количка обаче имате време, а и до тогава ще бъдете доста по-ориентирани в нещата. Затова засега ще се спрем на комбинираната.

Откъде да започнете?

От голям специализиран магазин, в който ще добиете добра представа за това що е то бебешка количка. Консултантите ще бъдат полезни, но е добре да сте подготвени, за да не си тръгнете със скъпа, но нефункционална количка.
Безспорно, първо впечатление ще ви направи (на майките поне със сигурност) разнообразието от цветове. Колкото и привлекателни да са светлите тонове, обаче, бъдете практични. Светлите бебешки колички са красиви и атрактивни, и привличат погледи, но са магнит за прах, мръсни пръски и кал. Никое петно не остава незабелязано върху тях. След съхненето от пране пък, може да останат петнисти ивици от водата и препарата. Ако това стане, ще имате една захабена „тапицерия”, която ще ви бъде трън в очите всеки ден.
За да си спестите такива главоболия, ориентирайте се към неутрални и дори убити цветове за бебешка количка, и се поинтересувайте от качеството на плата. Тъмните нюанси на сиво, кафяво, синьо, зелено, комбинация от два цвята или, в зависимост от пола – тъмносива с розов или син акцент, са подходяща алтернатива. А и имайте предвид, че вътрешната страна на кошчето ще бъде застлана с пеленка, ще декорирате с играчки и по този начин дори и най-тъмната бебешка количка ще изглежда весела.

Тежестта на бебешката количка е нещо, с което се свиква. Но все пак практиката показва, че по-стабилни и подходящи за родните тротоари и дупки са по-тежките. Разбира се, всичко зависи от модел, марка и цена, затова и пробвайте различни по килограми модели – не в магазина, а извън него, за да имате представа как се движат в реални условия. Вземете предвид и друго – детето ще натежава все повече и ако бебешката количка е твърде тежка в началото, то после направо ще ви изпотява. Именно това е една от причините след първата година да се търси лятна количка.

Колелата на бебешката количка са основен фактор за удобството при возене. Може да изберете такава с три или с четири колела. Тя трябва да бъде маневрена на пътя, което не зависи толкова от броя на колелата, а от размера им и от амортисьорите. Максимален комфорт и мекота на движението ще ви осигурят големите колела с надуваеми гуми, и амортисьори, които ще люлеят бебето, а ръцете на возещия ще преминават с лекота по пътните неравности. Надуваемите гуми имат и недостатък – може да се спаднат или да се спукат, точно когато не трябва. Но това се случва рядко и спокойно може да се приберете и със спаднала гума, докато таткото се заеме с нея.
И така, уточнихме, че комбинираните бебешки колички са със зимен и летен кош. Зимният е за бебета до шест месеца, а летният – за пораснали седящи бебета. Желателно е зимният кош да бъде по-голям и широк, с дълбок сенник, защото бебето има нужда от пространство и сянка. То ще започне да се движи енергично и тесният кош може сериозно да го изнерви. Летният пък има повече опции. Нивото на облягане трябва да има поне три нива – от легнало до напълно изправено. Кошът да се обръща – бебето да бъде с лице или гръб към вас и да отново да не бъде тясно. Закопчалките при гърдите да са мекички и здрави – всичко това ще ви осигури приятна разходка.

Багажникът на количката е новата ви пазарска чанта, затова изискванията са три – дълбочина, ширина и височина. Колкото може – повече. Някои модели са със затварящ се с цип багажник, който ще предпазва покупките ви от прах, а други са без, но пък ви позволяват да трупате неща с връх. Поинтересувайте се какво тегло издържа багажникът, но практиката показва, че капацитетът им е сериозен.

Размерът също има значение при избора на бебешка количка. Първо разберете в сгънато положение колко място ще заема, за да се побира в багажника на колата. Бъдете подготвени с размерите, когато отидете в магазина. На второ място ви препоръчваме да измерите асансьора и произволно избрани релси, например в метрото или в подлези, които ще ползвате най-често. Много често задните колела на бебешката количка (това важи по-често за триколките) са твърде широки и не влизат в стандартните релси. Ако това ви се случва, често дълбоко ще съжалявате, че не сте измерили задните колела.
Аксесоарите за бебешка количка съпътстват ежедневните ви разходки и много от марките ги включват в цената. Такива са например чанта, мрежа против комари, дъждобран и поставка за чаша (за кафето на мама). Всъщност, не ви е необходимо друго.
Комбинираните бебешки колички често се продават и с включено столче за кола, което поставено в количката (вместо зимен или летен кош) ще ви свърши работа в първите месеци, когато бебето е още леко и мъничко.

Както виждате, изборът на комбинирана бебешка количка не е шега работа, особено, ако инвестирате в модел, в който да отгледате и второто дете. Най-важното е да не се подвеждате по цената и външния вид, защото скъпото и красиво не винаги е функционално. Потърсете, сравнете, питайте приятели с опит. Надяваме се и ние да сме помогнали 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.