MENU

Другите приложения на кафето

kafe

Другите приложения на кафето

Кафето е сред най-продаваните изделия в световен мащаб, тъй като осмисля деня на милиони хора по света. За ползите и вредите от него в здравословен аспект е изписано и изговорено много, а учените не спират да правят изследвания в тази посока. Оказва се обаче, че смляното кафе и неговата утайка имат още куп други приложения – както в домакинството, така и във външния вид. Ето няколко практични идеи.

1. Кафето като ароматизатор

За да поддържате въздуха в малки затворени пространства (в автомобила, килера, дори в гардероба и хладилника) свеж и приятен, поставете малка кутийка (например от кибрит) или бурканче с отвор, пълни с прясно смляно кафе. То ще абсорбира всички неприятни миризми и ще заухава при всяко раздвижване на въздуха.

kafe32. Кафето срещу премахване на миризми от ръцете
Ако остатъчната миризма по ръцете след готвене с лук или чесън ви дразни, то много лесно можете да я премахнете като натъркате кожата с утайка от кафе. Изплакнете с топла вода.
3. Кафето като почистващо средство срещу мазнини
Със своята абразивна структура кафето върши чудеса при почистване на мазни и дори загорели повърхности. Поръсете мястото (или съда) с малко утайка от кафе и разтъркайте с гъбичка. По желание можете да добавите няколко капки препарат за съдове.
4. Кафето като средство за борба с мравките
Чудесен и много лесен метод за прогонване на мравките от откритите дворни пространства, вилите и старите постройки, и дори от дома. Просто поръсете проблемния участък със суха утайка от кафе и те ще намалеят. Повтаряйте периодично докато ги прогоните напълно.
5. Кафето като средство за заличаване на драскотини от дървени мебели

Пригответе гъста паста от 2 – 3 с. л. разтворимо кафе и малко вода. С ножче запълнете драскотината, която сте решили и с памучен тампон оберете излишното количество. Изчакайте мястото да изсъхне и ако е необходимо – повторете. За дърво с червеникав оттенък дбавете към сместа няколко капки йод. Накрая полирайте с подходящ препарат за дърво.

kafe26. Кафето като храна за цветята
Утайката от кафе е чудесно средство за наторяване на цветята, особено на онези, обичащи почва с висока киселинност – роза, азалия, камелия, хортензия, рододендрон и т.н Но не прекалявайте! Достатъчно е веднъж месечно да поръсвате почвата с утайка с половин кафена чаша за всяко растение.
7. Кафето като подправка за месо
Може да ви звучи странно, но всъщност е много удобен кулинарен трик да се справите с дъха на тежките меса – свинско, говеждо или агнешко и същевременно да им придадете лек опушен вкус. Следващия път, когато приготвяте марината просто добавете към нея 1 с. л. прясно смляно кафе.
8. Кафето като ексфолиант за кожата
Нежно натъркайте желаната зона с утайка от кафе под течаща струя, след което отмийте с хладка вода. Или приготвтете смес от 1 с.л. смляно кафе, няколко капки зехтин и малко морска сол. Разбъркайте добре и нанесете с масажиращи движения. Изплакнете с хладка вода. Кожата ще стане гладка, мека и подхранена (кафето съдържа ценни антиоксиданти и минерали).

kafe19. Кафето като антицелулитно средство
Благодарение на алкалоида кофеин в състава му, кафето е сред най- ефективните природни съставки, включвани в антицелулитните продукти. Той стимулира разграждането на мазнините, подобрява кръвообръщението и извлича ненужните количества вода. Така прави кожата по-плътна и тонизирана, намалява обиколката в желаните зони и подпомага оформянето на силуета. Смесете 2 – 3 с.л. топла утайка с 1 ч.л кокосово масло и масажирайте зоната няколко минути. Изплакнете с хладка вода.
1о. Кафето като еликсир за блясък на косата
Ако ви е останало неизпито кафе от деня, използвайте го за разкрасяване на косата, стига да не е с прекалено светъл цвят. Полейте с охладилата се течност сухата глава и оставете да престои около половин час. Изплакнете добре с хладка вода и продължете с обичайните продукти за грижа (шампоан + балсам и по желание маска). Правете процедурата веднъж седмично и косата ви ще заблести неустоимо.

Дори да сте от хората, които не пият кафе, може би тези многостранни негови приложения ще ви убедят, че е необходимо да имате известни запаси от ободряващата напитка у дома. За прилагане по най-полезния и здравословен начин 😉

Прочетете още:

Как да се събудите без кафе?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.