MENU

7 съвета за отглеждане на хиперактивни кучета

7 съвета за отглеждане на хиперактивни кучета

7 съвета за отглеждане на хиперактивни кучета

Отглеждането на куче е свързано с редица предизвикателства за домакинството. А ако е и някоя от природно хиперактивните породи (Джак Ръсел териер, Чихуахуа, овчарки и ловни кучета, Лабрадор, Голдън Ретривър, Пудел), то задачата с омиротворяването му става още по-трудна. Но за щастие, решение има.

Вижте нашите 7 съвета при отглеждане на хиперактивни кучета и ги приложете незабавно, за да се радвате на мир и хармония у дома.

За разлика от останалите домашни любимци – котки, хамстери, зайци и т.н., кучетата навлизат активно в ежедневието на семейството и всеки негов член разпределя времето си така, че да прекарва време с животното. Лаещите палавници обаче нямат нужда само от храна, вода и от време за разходка. Нужен е и възпитателен подход, който да ги контролира в игрите и усмирява, когато станат хиперактивни. Защото вие сте стопаните и вашата дума трябва да е закон. В противен случай ще се сблъскате с най-разпространения проблем на собствениците на кучета по света – хиперактивност.  

kuche1И така, преди да започнете с възпитанието, разпознайте симптомите на хиперактивност у домашния любимец.
Вашето куче е хиперактивно ако:
– е обзето от непрекъсната енергичност
– често разкъсва текстилни материи
гризе дървени повърхности
– по време на разходка препуска, отскубва се и не реагира на гласа ви
лае без видима причина по всичко и всички
не реагира на команди, а когато го прави, е за кратко
– има непрекъснат стремеж да ви поваля на земята
Колкото и да обичате кучето си, ако то системно се държи по гореизброените начини, може би е време да потърсите вината в себе си. Вярно е, че животното има характер, но с търпение и последователност ще можете да овладеете тази хиперактивност.

Ето какво съветват специалистите по кучешко поведение:

1. Разхождайте го. Хиперактивните кучета се нуждаят от редовни разходки. По този начин най-пълноценно изхабяват натрупаната енергия. За да постигнете оптимален резултат си направете план – график на часовете за разходки, колко време и как да протичат. Специалистите съветват сутрешното и вечерното излизане да са между 30 минути и 1 час. Вземете дълга и устойчива каишка, за да може кучето да обхваща по-голям периметър, тичайки. Не го дърпайте, когато следва носа си – по този начин то събира впечатления и ще бъде по-спокойно, когато се приберете.

kuche32. Създайте му рутинно ежедневие. Всичко, което постигате трябва да превръщате в рутинни действия. Според специалистите хиперактивността на кучето често е резултат от неговата несигурност – ако скоро е сменило собственика си, често сменя обстановката, разхождате го на различни места или не му обръщате достатъчно внимание, кучето ще се държи агресивно. Свиквайки с рутинното ежедневие обаче, то ще усеща сигурност и спокойстви и ще се подчинява с по-голяма готовност на командите ви.
3. Осигурете му „умни” забавления. И хвърлянето на пръчка, и топка вършат работа. Най-вече, защото кучето ви изразходва много енергия и не им омръзва да гонят и носят любимата вещ. Специалистите по кучешко поведение обаче съветват да разнообразявате любимеца си с игри за мозъка, които го стимулират да търси и изследва. Това е страхотно забавление за инстинктите им. Можете, например, да скривате лакомство или да го слагате в нещо, от което кучето трябва да го измъкне – в топка, съд с капак или в каквото ви се струва, че ще му отнеме време, но и ще го провокира.

4. Пускайте му релаксираща музика. Да, точно така. Доказано е, че нервната и сърдечно-съдовата система на кучетата също попадат под благотворното влияние на музиката. Успокояващи природни звуци биха ги укротили и ще намалят тревожността им, а в интернет ще намерите изобилие от кучешки „хитове”.

kuche25. Развийте номерата, в които отривате заложбите му и го награждавайте. За кучетата няма по-голяма награда от одобрението ви, съпроводено от чесане зад ушите, по корема, поощрителни приказки и сладка награда след това. Затова не се уморявайте да развивате дресьорските си умения (в зависимост от това какво му харесва) и го стимулирайте след всеки успешен номер.
6. Запазвайте самообладание. Вече сте се убедили, че колкото повече вашият любимец ви изнервя, толкова по-необуздан става. Като че ли набират скорост от объркването и отчаянието ви. Всъщност да! Кучетата усещат покачването на напрежението и негативната ви енергия рефлектира върху тях. Чувстват, че ви разочароват и полудяват още повече. Запазете спокойствие, каквото и да става – така животното ще усети положителната ви нагласа и ще бъде по-склонно да ви „сътрудничи”.

7. Обичайте го. Най-важното условие, за да вземете и отглеждате куче, е да му давате обичта, от която всяко има нужда. То ще чувства, че е желано и ще ви отвръща със същото. Дори да прави пакости, ще виждате гузна съвест в очите му, а в такива моменти са най-податливи на дресировка.

След всичко казано до тук е време за действие. Какво като вашият четириног приятел е хиперактивен? Както разбрахте, това е поправимо състояние. Вижте само веещата се опашка и напъна да покрие лицето ви с език. Щастливци сте, че сте обект на най-всеотдайната животинска обич – тази на кучето. А с малко търпение и възпитание тя ще започне да струи дори още по-силно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.