MENU

5 възпитателни съвета за самотни майки

5 възпитателни съвета за самотни майки

5 възпитателни съвета за самотни майки

 

Самотната майка ежедневно е изправена пред редица предизвикателства. Тя е натоварена с неблагодарната задача да успокоява, съветва, контролира и назидава. Учи се в движение, няма време да се оплаква и всеки ден за нея е борба с предразсъдъците. А от способността й да взима тактически и практични решения зависи възпитанието на децата й.

Животът на самотната майка е подчинен на една цел – да отгледа децата си, без те да усещат липса на втория родител. Тази задача е амбициозна и трудоемка е, но ако вие сте самотен родител, може би ще успеем да ви дадем няколко възпитателни съвета за безболезнено контролиране на ситуацията в къщи.

5 възпитателни съвета за самотни майкиСлагайте децата да си лягат рано. Придобият ли този навик ще смъкнете огромен товар от плещите си. Децата, които имат здрав сън са по-позитивни и по-склонни да ви „сътрудничат”. Лягането в интервала между 19:30 – 20:00 ч. ще им осигури пълноценен сън, благодарение, на който през деня ще са отпочинали и по-малко раздразнителни. Освен това ще разполагате с няколко часа, през които да свършите нещо на спокойствие или просто да релаксирате по приятен начин. Настроението ви ще е подобрено, а малчуганите ще имат насреща си една усмихната супер мама.
Включвайте децата в домакинската работа. Желателно е докато са още малки да придобият домакински навици. Така, освен, че ще ви облекчат, ще се научат на ред, оргазнизираност и отношение към дома. Добре е да подбирате задачите според възрастта – по-малките могат да прибират играчките си, да се учат да сгъват дрешките си и да ги прибират или да ви асистират при подреждането на масата. По-големите са вашите пълноценни помощници в разтребването, но при тях е и въпрос на подход. Покажете им, че домакинската работа е ключът към уютен дом. Повечето от нея вършите сама, но няма да имате нищо против от малко помощ… а колкото по-бързо се свърши, толкова повече време за развлечения ще имате всички.

Потърсете помощ, когато ви е необходима. Тук на помощ идват съседите. Всички имаме съседи, а когато сте самотна майка добрите взаимоотношения с тях са от ключово значение. Те са хората, които могат да наглеждат децата, когато ви се налага да излезете. Те биха ви помогнали с продукти, ако сте в нужда, а не можете да отидете до магазина. Добрият съсед ще се отзовава за всяка ремонтна дейност, която ви хвърли в паника. Не на последно място, децата ще бъдат респектирани от чуждото присъствие и лесно ще се подават на контрол, когато ги наглежда възрастен, който не е мама.

samotna_maikaБъдете толерантна към себе си. Като самотен родител вие не излизате от ролята си на майка, баща и приятел едновременно. В стремежа си да бъдете всичко това си поставяте високи цели, но успешната им реализация често е под въпрос. Нормално е нещата да не вървят по план. Нормално е контролът да ви се изплъзва. Нормално е да повишите тон на децата, когато се чувствате безсилни. Нормално е да правите грешки. Научете се да си прощавате, защото вие сте възрастният в семейството и децата се учат от вас. Пътят на самообвинението е крайно непродуктивен, затова бъдете толерантна към грешките си и се учете от тях.
Доверете се на инстинктите си. Вие сте майка и най-добре знаете какво е добре за вашите деца. Това не е клише, а абсолютната истина. И въпреки че близките ви с готовност дават насоки за възпитанието им, приятелките ви непрестанно споделят своя опит, колежките ви съветват поучително…, не се отчайвайте. Да, нормално е проблемите на възрастта да ви изправят на нокти и понякога да сте на ръба на истерията, но дълбоко в себе си знаете как да постъпвате, а опитът е най-добрият ви приятел. Децата ви имат нужда от уравновесен и търпелив родител, който да говори с тях като с възрастен. Те ще ви обичат такава, каквато сте, щом знаят, че винаги сте насреща – топла, разбираща, обичаща – тяхната майка.

Познавате ли жени, които се грижат сами за децата си? Обществото ги определя като самотни майки и да, сигурни сме, че имате в обкръжението си такива познати. Факт е, че в последните години този нов семеен статус зачестява. Как мислите, какви са причините за това?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.