MENU

5 източника на стрес в любовта

stress_lubov

5 източника на стрес в любовта

Колкото и опияняваща да е любовта между двама души, неминуемо се стига до стресови ситуации, които помрачават щастието и сладостта от компанията на партньора. Причината най-често е фундаменталната разлика в начина, по който общуват двата пола и реакциите, които произтичат от някои казани съвсем невинно реплики. Обикновено от страна на жените 😉 Ето кои са 5 от най-честите източници на стрес в любовта и как да ги елиминирате.

Всички вероятно сте чували теорията, че „мъжете са от Марс, а жените от Венера“. Теория, която се потвърждава ежедневно в действията, мислите и начина на общуване между мъжете и жените. И тъй като представителите на силния пол всъщност са по-първосигнални и практични, по-логично мислещи и дори по-лабилни спрямо околните фактори, в повечето случаи източник на стрес е именно поведението на жената, което тя самата не осъзнава като такова, просто защото природата й е по-сложна, по-аналитична, по-емоционална, по-мултифункционална.

Оказва се обаче, че ключът към безоблачна любов без конфликти е именно осъзнаването на ефекта от думите и действията на жената във връзката. И в нейната адекватна способност да контролира поведението си така, че хем да има желания ефект, хем да не стресира излишно мъжа. А ето и кои са 5-те основни източника на стрес в любовта и как да се справите в съответната ситуация:

stres_lubov21. Постоянната тревога
По природа жените имат склонността да се терзаят за малките неща и така пропускат да се насладят на момента. И докато мъжете са свикнали да посрещат всеки нов ден какъвто е, то нежните им половинки обичат да планират напред. Така постоянните въпроси от типа „Какво ще стане, ако…?“ или „Какво ще вечеряме?“ се превръщат в ненужен източник на безспокойство и за двете страни.
Решение: Споделяйте с партньора си какво ви тревожи. Дори да не получите пълно удовлетворение и отговор за проблема, все пак ще постигнете някакво ниво на спокойствие, породено от откритата комуникация.
2. Търсенето на вина
„Дяволът е в детайлите“ са казали хората, а ние (и науката) смеем да твърдим, че жените имат склонността да се вторачват предимно в детайлите, а мъжете виждат цялата картинка. Само че мъжете имат нужда да се чувстват важни и желани. И заяждането и натякването за дреболии от страна на половинките им ги отблъсква, защото ги кара да се чувстват некомпетентни.
Решение: Вместо да порицавате партньора си, че не е видял или направил едно или друго, опитайте да поговорите с него и да чуете неговата гледна точка за нещата. Може би и вие ще откриете колко маловажно е всъщност онова, за което настоявате.

3. Женските номера

Добре известно е, че мъжете мислят праволинейно и действат импулсивно, а жените са по-сложни натури. Но ако партньорът ви е сгафил и сте решили да го накажете със саркастични коментари или с мълчание, няма да постигнете нищо освен да го ядосате и да го поставите в отбранителна позиция, без дори да знае от какво се пази. Той просто ще махне ръка с оправданието “пак нещо не й е наред”.

Решение: Вместо да се цупите и да правите сцени, бъдете искрени за онова, което искате от половинката ви. Опитайте да поставите себе си на негово място и вероятно ще разберете объркването му. Опитайте да бъдете в синхрон с вътрешната му нагласа към нещата. И изяснете откъде е произлязло разочарованието.

stres_lubov34. Критиката спрямо външния му вид
Закачливите коментари по отношение на външния вид (облекло, фигура, прическа) на партньора може да се окаже същински фитил за скандал. Защото жените не си дават сметка колко чувствителни и суетни са мъжете на тема визия, въпреки че не го коментират на глас.
Решение: Карайте го да се чувства перфектен. Дори да е пуснал коремче или да е започнал да побелява, старайте се да изтъквате най-добрите му черти. Позитивното отношение е от голямо значение за изграждането на здрава връзка.
5. Прекомерната емоционалност
Жените се ръководят от чувствата си на подсъзнателно ниво и затова обикновено реакциите им са свръхемоционални. Така едно напълно естествено за тях възклицание при вида на нещо страхотно може да накара половинката им да подскочи. А склонността им да използват крайни понятия като „винаги“ и „никога“ действа като допълнителен провокатор на стрес.

Решение: Опитайте се да реагирате по сдържано в някои ситуации и да не бъдете толкова крайни в преценките и изказванията си. Вместо да се тюхкате, „ах“-кате и „ох“-кате за пропуските му, започнете да му благодарите за малките жестове на обич, с които той по свой начин ви показва от какво значение сте за него. Т.е показвайте му, че ги забелязвате. И ги оценявате.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.