MENU

Отслабване без диети – 8 стратегии в храненето

hranene_IQ

Отслабване без диети – 8 стратегии в храненето

Въпреки че съществуват куп диети, обещаващи ефективно отслабване, спазването им (ако въобще се решите) често пъти води до изтощение на организма, постоянно чувство на глад и неудовлетвореност, и до най-лошото – йо-йо ефект. И ако сте от хората, които жадуват да отслабнат по здравословния и безвреден начин, без диети, то следващите хранителни стратегии са точно за вас. Защото, в крайна сметка, важно е не какво ядете, а как се храните 😉

Прочетете още:

Мотивиращи съвети за отслабване

bez_dieta21. Дъвчете повече, яжте по-малко
Изследванията показват, че по-дългото дъвчене по време на хранене намалява количеството калории, които приемате. Затова специалистите препоръчват да предъвквате всяка хапка между 35 и 50 пъти. Така ще осигурите повече време на мозъка да получи сигнал от стомаха, че е сит, вследствие на което пък ще се предпазите от преяждане. Тази стратегия не само се отразява чудесно на храносмилането, но и улеснява ограничаването в размера на порциите.
2. Не пропускайте закуската
Без значение колко закъснявате за работа, не пропускайте да хапнете нещо на крак. Не случайно наричат закуската „най-важното хранене за деня“. Тялото ви (или по-скоро мозъкът) очаква да бъде „презареждано с гориво“ по няколко пъти на ден и ако не му осигурявате сутрешната доза, към обяд ще изпитвате такъв неистов глад, че нито ще се замисляте за здравословен подбор на менюто, нито за ограничаване на порциите. Резултатът? Преяждане и излишни килограми.

Прочетете още:

Най-честите грешки в закуската, които да избягвате

bez_dieta13. Хапвайте плодове преди хранене
Специалистите препоръчват да изяждате някакъв плод 30 минути преди всякакво основно хранене. По този начин организмът ви ще го преработи бързо. От друга страна, консумацията на плодове на празен стомах детоксикира тялото и го зарежда с огромно количество енергия за отслабване.
4. Избягвайте да се храните след 20:00 ч.
Добре е до 8 ч. вечерта да сте приключили с последното хранене за деня. Тази идея заляга в основата на повечето хранителни режими, тъй като по правило във вечерните часове тялото по-трудно усвоява и съответно – разгражда, веществата, които приема. Разбира се, напълно възможно е това ограничение да бъде изпитание за волята ви, но опитайте да потушите пристъпите на глад с чаша билков чай или измийте зъбите си веднага след вечеря, за да се пренастроите на режим „сън“.

Прочетете още:

5 билкови чая за отслабване

5. Концентрирайте се върху храната в чинията си

Колко пъти майка ви (или друг близък) ви е мъмрил, че се разсейвате с приказки, гледане на телевизия или телефона докато се храните? Или пък имате навика да обядвате/вечеряте пред компютъра? Вършейки няколко неща докато ядете, пречите на мозъка да се фокусира върху количеството храна, което консумирате и това, съответно, води до напълняване. Разбира се, никой не казва, че не можете да се наслаждавате на вечеря с любими хора. Просто следете чинията си.

bez_dieta36. Не прекалявайте с обработката на храните
Твърде продължителната топлинна обработка на хранителните продукти намалява количеството хранителни вещества в тях, а когато не получава достатъчно такива, храненето не носи удовлетворение на организма ви и съвсем скоро се стига до пристъпи на глад – най-често задоволявани с вредни храни. За да се справите с този проблем, опитайте да консумирате повече сурови храни (суши, сьомга, плодове, зеленчуци…). Приготвяйте зеленчуците и месото на пара, печени, варени или на скара. Избягвайте микровълновата фурна и пърженото.
7. Яжте малко, но често
В идеалния случай трябва да се храните 5 – 6 пъти дневно като оставяте по 2 – 3 часа пауза между порциите. И не мислете, че ще напълнеете! Напротив, по-честото хранене ускорява метаболизма и го поддържа активен през целия ден. Тук обаче трябва да направим една уговорка – тази стратегия не е извинение за преяждане 😉

8. Пийте водата разумно

Макар всички да знаят, че човек трябва да консумира между 8 и 10 чаши вода дневно, малцина са наясно с това как да ги разпределят. Пиенето на вода по време на хранене забавя храносмилането, разрежда киселините в стомаха, а хранителните вещества остават не добре усвоени. За да избегнете това опитайте да пиете вода 15 минути преди или след хранене, а ако се налага да е по време на хранене, то се ограничавайте с малки глътки.

Прочетете още:

5 мита за отслабването

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.