MENU

4 безопасни упражнения за бременни

4 безопасни упражнения за бременни

4 безопасни упражнения за бременни

 

Пренаталните упражнения са изключително ползотворни за физическото ви благосъстояние по време на бременност и са чудесен начин да поддържате тялото си във форма въпреки множеството промени, през които преминава. За целта обаче е много важно да бъдат подбрани така, че да не навредят на бебето. За да ви улесним ви предлагаме 4 алтернативи на безопасни упражнения за бременни, които не крият почти никакви рискове и са подходящи за почти всяко състояние и през всеки триместър.

uprajneniq41. Разходка
Звучи достатъчно безопасно, нали? Ще се изненадате обаче колко ползотворна за тялото ви в дългосрочен план може да бъде ежедневната разходка с бърза крачка. Освен че е страхотна тренировка за сърдечно-съдовата система, тя може да подобри цялостната ви форма, при това без да напрягате коленете и глезените си.
Предимствата на разходката по време на бременност е, че ви поддържа активни и заредени с енергия през целия ден, подобрява стойката на тялото и кръвообръщението. При това можете да я практикувате през всичките 9 месеца без притеснение от негативни последствия. Просто избягвайте да стигате до задъхване, защото ще изразходвате кислорода, от който се нуждае бебето. Движете се по равни трасета и винаги носете удобни обувки.

2. Плуване

Плуването не само поддържа допълнителното тегло, но и буквално ви кара да се чувствате леки като перце. Подобрява мускулната сила и издръжливостта на тялото, и разтяга мускулите, облекчавайки всякаква болка. Редуването на плуване по корем и по гръб пък се отразява добре на сърцето и на белите дробове. Освен това намалява подуването в крайниците и подпомага изгарянето на калории.

Предимство на плуването по време на бременност е, че шансовете да паднете върху корема си и да навредите на бебето са минимални. Просто избягвайте да скачате във водата, тъй като тогава директно ще засегнете плода. Избягвайте басейни, в които водата е твърде топла или твърде студена. И не се пренатоварвайте – 45 минути са достатъчни.

3. Леки тежести

Вдигането на тежести е чудесен начин да останете във форма не само по време на бременността, но и след раждане. Разбира се, препоръчително е да използвате много леки тежести и да правите бавни повторения. Контролираните движения могат да укрепнат мускулите ви и да тонизират тялото ви. Но по-добре се консултирайте с инструктор преди да започнете.

Тренировките с тежести не само ще подпомогнат психическата ви издръжливост, но и могат да донесат страхотно облекчение на болките и дискомфорта по време на раждане. Просто трябва да се вслушвате в сигналите на тялото си и да правите упражненията разумно.

uprajneniq34. Йога
Часовете по пренатална йога са изключително популярни в световен мащаб. Те помагат да се отпуснете и освободите от стреса напълно, благоприятстват емоционалното и умствено състояние, тонизират мускулите и облекчават болките, подобряват кръвообръщението, поддържат гъвкавостта и улесняват дишането, което е от голяма полза по време на раждане.
Най-важно условие за безопасността е да избягвате упражнения, при които се оказва допълнителен натиск върху корема. Съобразявайте се с особеностите на тялото си и най-вече – винаги практикувайте йога по време на бременност под наблюдението и грижите на квалифициран експерт, който познава добре позите и режима.

Дори да сте скептично настроени към упражненията по време на бременност, със сигурност ще е по-добре и за вас, и за бебето ви да ги правите, отколкото само да се излежавате и заседявате. Не забравяйте, че движението е здраве! Така че намерете достатъчно безопасна и атрактивна алтернатива и я превърнете в част от ежедневната си рутина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.