MENU

7 породи кучета, подходящи за деца

kuche1_1

7 породи кучета, подходящи за деца

Ако детето ви от време на време настоява, че иска домашен любимец, може би си заслужава да помислите по въпроса… някой ден. Но, ако малкият гледа всеки ден „Гръм”, „Лейди и Скитника” и „101 и далматинци”, а след това гушва плюшеното си куче и ви гледа с умолителен поглед явно времето е настъпило.

За детето няма да е от значение какво куче ще му вземете. Както сте забелязали заглежда се във всякакви породи, включително и по бездомните животни. По-важното е вие да се запознаете с породите, които ще са подходящи за отглеждане с малък човек в къщата. Какво ви трябва? Кученце с любвеобилен нрав, игриво и не голямо по размер. Ето няколко предложения за породи кучета, които са подходящи за деца:

1. Голдън-ретривър. Според експерти това е първенецът в категорията „куче за деца“. Голдън-ретривърът е умно, спокойно и лоялно куче. Не е агресивно, но не е и пасивно-търпеливо. Игриво е, но и бързо се усмирява. Живее около 10-12 год.

kuche_1

2. Лабрадор. Eдна от най-популярните породи в света! Всички обичат лабрадорите и децата не правят изключение. Причини за това има много – те са грижовни, обичащи, весели и страхотно красиви кучета. Също така са и умни и миролюбиви. Перфектният домашен любимец. Живеят между 10-12 год. Не е изключено да се приспособят към живота в апартамент, но по-добре е да се отглеждат в къща с двор.

kuche_33. Пудел. Пуделът е вашето куче, ако децата ви страдат от алергии. Тъй като козината му е пухена ще предотвратите евентуално дразнене, а и по-лесно се чисти. Пуделите са мили животни, които не досаждат, а търпеливо очакват да им се обърне внимание. Силно се привързват и много рядко си позволяват агресивно поведение. Добре известно е, че са от най-податливите на дресировки кучета. С малко време и търпение ще ги научите на номера, а децата ви ще са най-щастливите деца, когато имат и публика.
4. Бийгъл. Бийгълът е добър избор, ако децата ви нямат умора. Това е ловна порода, със здраво телосложение и винаги са готови за игра. Умни кучета са, които заради ловните им инстинкти е добре да държите на дълга каишка. Ако тичат на воля, следвайки носа си, съществува сериозна опасност да се загубят. Бийгълите са дребни кучета, но очаквайте сериозни домашни поражения, ако не се разхождат достатъчно. Пригответе се и за често миене и къпане. Живеят 12-15 год. И са верни животни.
5. Булдог. Вярно, не е красив като лабрадора, но и той си има своите достойнства. Има здрава телесна структура и това позволява на малчуганите да му се „катерят по главата”. Булдогът е изключително търпеливо и спокойно животно. Дори, когато е навън рядко влиза в конфликти с останалите животни. С хрисимия си нрав е подходящ за отглеждане и в къщи, и в апартаменти. Той се привързва към децата и е закрилнически настроен към тях.

kuche46. Коли – или по известно сред порасналите деца като „Ласи” :). Колито вече не е на мода, затова все по-рядко го срещате в парковете. Тъжен факт, имайки предвид, че тази порода е страхотен приятел – нежен, енергичен и ще забележите – обгрижващ. Породата е селектирана за кучета – пазачи на стада и собствениците им често наблюдават с усмивка обиколките, които правят около децата. Колито достига до 60 кг и има дълъг живот за куче с неговите размери – 14-16 год. Дългата козина е запазената му марка и е желателно да го решите поне един път дневно. Лесно се подлага на тренировка и не хапе! Колито е подходящо и за отглеждане в апартамент, стига да му осигурявате полагащите му се разходки. „Ласи” ще обича децата ви, дайте му шанс 🙂
7. Ирландски сетер. Ако потърсите снимка на тази порода в интернет ще забележите, че кадрите са почти винаги в движение, тичайки, с изплезен език и вдигнати лапи. Това е така, защото ирландският сетер е най-енергичното куче, което можете да вземете на децата си. Психолозите го препоръчват за приятел на хиперактивни деца, с които е трудно да следвате едно темпо навън. Този сетер е много игрив и щастлив, когато има с кой да се забавлява. Идеален е за живот в къща с двор и ако децата ви му „ходят по свирката” ще имат най-добрия партньор в игрите.

Списъкът от породи кучета, които са подходящи за деца би могъл да бъде допълнен с още много четириноги приятели. Дори и кучето, което ви е на сърце да смесица от различни родители, можете да бъдете сигурни, че е закалено животно с интересна и некомерсиална външност. Важното в случая е помогнете на връзката между кучето и децата ви да укрепне, за да се превърне в дългогодишно приятелство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.