MENU

Упражнения за по-добро кръвообръщение

kruvoobrushtenie

Упражнения за по-добро кръвообръщение

Заседналият начин на живот често води до проблеми с кръвообръщението, което от своя страна увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Най-добрият начин да противодействате е да включите подходящи упражнения в ежедневната си рутина, с помощта на които ще подобрите не само кръвообръщението си, но и продуктивността си в работата и задълженията.

Дългите часове пред компютъра в работата или точно обратното – излежаването цял ден пред телевизора у дома, рано или късно се отразява на физическото и психическо благосъстояние. Появява се едно постоянно чувство на умора (колкото и качествено да спите) и бързо задъхване при малко повече натоварване. Причината най-често е нарушеното кръвообръщение.

Липсата на движение забавя притока на кръв до мозъка и останалите жизненоважни органи в тялото, води до атрофиране на мускулите, сънливост, липса на концентрация, натрупване на токсини, болки в ставите и куп други неразположения. Ето защо е от съществено значение да си наложите повече активност в ежедневието. Предлагаме ви 5 възможности за спорт и упражнения, с които още на първата седмица ще усетите подобрение в кръвообръщението, а от там и в начина, по който се чувствате.

kruvoobrushtenie11. Аеробика
Ако обичате музиката, то и този тип тренировки ще ви допаднат, защото ще елиминирате скуката от еднообразните упражнения, а времето ще минава неусетно. Можете да се запишете на групови тренировки или пък да потърсите подходящи DVD-та или видеоклипове с инструкции в интернет. В началото може да ви е тежко, но след няколко тренировки ще усетите подобрение в тонуса и изпълнението.
2. Ходене
Това е най-простата и лесна (и най-вече безплатна) форма на упражнение, с която можете да се ангажирате. Може да нямате време за редовни посещения във фитнеса, но за ходенето нямате оправдание. Ходете пеша до работа, избирайте по-далечни магазини, изкачвайте стълбите, а след хранене се разтъпквайте поне 5 минути.
Прочетете още:
Различни начини за отслабване с ходене

kruvoobrushtenie33. Плуване
Ако тренировките във фитнеса ви отегчават и търсите някакво забавление, то плуването е добра опция. Всъщност това е един от най-благодатните спортове за цялостното физическо и психическо здраве. Освен че подобрява кръвообръщението, развива капацитета на белите дробове, укрепва мускулатурата и ставите и подбрява концентрацията. Бътерфлай, бруст, кроул – опитвайте всичко, което ви хрумне.
4. Танци
Зумба, кизомба, народни танци, дори бели денс – когато става дума за подобряване на кръвообръщението танците са много ефективна опция. Те стимулират сърдечно-съдовото здраве, укрепват мускулите на корема и подобряват перисталтиката на червата. Да не говорим колко гъвкаво и чувствено в движенията става тялото 😉
5. Каране на колело
Карането на колело е много подходящо за хора със заседнал начин на живот, които не спортуват редовно, тъй като осигурява отлична тренировка на сърцето и кръвоносните съдове и отлично стяга мускулите на краката. Идеален вариант за топлите месеци.

И така, кой вид упражнения за подобряване на кръвообръщението бихте избрали?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.