MENU

Вредата от бързите храни

 

Вредата от бързите храни

Вредата от бързите храни

Вредата от бързите храни е актуална тема по света и у нас. Здравни експерти и диетолози алармират за последиците от честото хранене „на крак”. Доказано е, че ежедневното им консумиране  води до бързо качване на тегло и разширяване на коремната област. Това подтиква човек да яде двойно повече, отколкото, ако се храни здравословно.

Вижте каква е вредата от бързите храни и до какви последствия може да се стигне, ако прекалявате с тях.

vredni_hraniБързите храни са коктейл от добре познатите ни дюнери, бургери, тост-сандвичи, хотдог, пици и други производни на тях храни. Пържените картофи пък са предпочитана гарнитура. Към бързите храни се числят още полуфабрикатите, консумиращи се след пържене или стопляне в микровълнова фурна, както и всички храни в цветни шумящи опаковки – чипс, пелети, снакс, включително и сладките кроасани, кексчета… списъкът е дълъг.
Основна причина за вредата на бързите храни е високото съдържание на мазнини в малко количество продукт. Според британско изследване една порция дюнер–кебап съдържа мазнини, равни на една чаша олио! „Ако дюнерът тежи 400 грама, 100 от тях са чиста мазнина”, гласят данните.
Количеството консерванти, подобрители, твърди маргарини и редица други вещества, които осигуряват дългата трайност на храните в шумящи опаковки, са най-голямата вреда за тялото. Те забавят обмяната на веществата, нарушават дейността на ендокринните жлези, увеличават риска от болести на сърцето и диабет. Консумацията на бързи храни води още до сериозни стомашно – чревни разстройства. Причина за възникването на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, запек и други заболявания е скоростта, с която обикновено се храним на подобни места. Не случайно се наричат заведения за бързо хранене – яде се бързо, често в движение, без да се сдъвква добре.

fast (1)Особено обезпокоително е, че сандвичите и храните в шумящи опаковки водят до психическо пристрастяване. Много производители вмъкват съставки, които усилват апетита. Въпреки, че храната е високо калорична, често се случва час и половина след обилен обяд с бърза храна организмът да чувства глад. Честата й употреба води до химическа зависимост и нарушава баланса на хормоните, които контролират чувството на глад и ситост.
Бързото хранене не би било световен проблем, ако се практикува веднъж седмично. Но уви, не е така. Негови „жертви” са хора във всички възрасти, но проблемът е най-сериозен при подрастващите. Младият организъм се нуждае от разнообразна храна, за да расте здрав и енергичен. Тревожен е фактът обаче, че в училищата, както и в търговските обекти около тях, се предлагат повече пици и вафли, отколкото плодове и млечни храни. През 2013 г. мрачните прогнози на здравните специалисти се оправдаха – България заема шесто място в Европа по детско затлъстяване и едно от първите места по сърдечно-съдови заболявания.
За да се чувствате добре вие и цялото ви семейство, се погрижете в хладилника да има прясно месо, риба, млечни храни, както и предпочитаните от вас плодове и зеленчуци. Ограничете пърженето за сметка на задушените и печени ястия и пийте поне 1,5 л. вода на ден. Така децата ви ще изградят хранителни навици, които ще им спестят килограми за в бъдеще. И, разбира се, движете се повече! Това е формулата за живот без затлъстяване  и съпътстващите го болести.

Written by:

Published on: 26/02/2014

Filled Under: Хранене

Views: 6308

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.