MENU

Техники за успокоение на ума и тялото

 

Техники за успокоение на ума и тялото

Техники за успокоение на ума и тялото

Техниките за успокоение на ума и тялото са набор от древни практики, които ще ви помогнат да дишате правилно,  да подобрите сърдечната дейност и дневния си режим. Чрез тях ще постигнете пълно отпускане – така необходимо за пълноценната почивка. И ще се убедите, че спокойствието на ума и тялото е достижима цел.

В борбата с повелителя на ежедневието – стресът, става все по-трудно да съхраним спокойствието и психическата си устойчивост. Напрежението и трупащите се задължения оказват силно влияние върху настроението и характера и често не успяваме да си починем пълноценно дори в почивните дни. Така, вследствие на постоянната умора, умът и тялото започват да губят гъвкавост и енергичност.

Техниките за успокоение на ума и тялото обаче са ефективен и напълно естествен метод за релаксация. Те ще ви помогнат да се справите с честите симптоми на главоболие, безсъние, мускулно напрежение, нервност и умора. Вижте кои са те и как действат върху организма.

uspokoenie1. Йога
Ако прилагате техниките й редовно, ще подобрите цялостното здравословно състояние на тялото си. Йога упражненията въздействат благоприятно върху вегетативната нервна система и забавят физическите симптоми на старостта. Благодарение на тях количеството хормони на стреса се понижава и това позволява на тялото да достига пълно спокойствие.
2. Дихателна терапия
Тя се основава на схващането, че емоциите са тясно свързани с ритъма на дишане. Техниката на дишане трябва да се повлиява от силата на волята, за да може да се насочи положителна енергия към части от тялото. Ритмичното поемане на въздух осигурява постоянен приток на кислород в кръвта, подържа мускулите здрави и ума бистър.
3. Автосугестивна терапия
Техника, при която с помощта на мисълта и равномерното дишане човек достига състояние на покой. Практикува се по следния начин: легнете върху равна повърхност, затворете очи и дишайте равномерно. Представете си, че част от тялото ви липсва, например единият крак. После си представете, че цялото ви тяло е освободено от физически окови и сте леки като перце. Правете упражнението няколко пъти седмично. С течение на времето ще постигате състояние на пълно отпускане.

4. Отпускане на мускулитеuspokoenie1
Постепенното отпускане на мускулите е идея на д-р Едмунд Якобсон и се основава на теорията, че когато сме под напрежение тялото ни реагира мускулно и се напрягаме в различни части от тялото. И обратно – отпускането на всички мускули увеличава притока на кръв към тях и успокоява централната нервна система. За целта първо мускулните групи се напрягат една след друга, след което се отпускат. При отпускането мускулите се затоплят и натежават. Упражненията се съчетават с равномерно дишане.
5. Масаж
Силата на масажа се крие в прекия телесен контакт. Умората напуска тялото и болката в мускулите се разсейва. Разковничето е в дразнението на горният слой на кожата, което пък действа загряващо върху вътрешните органи.
6. Медитация в планината
Ако не можете да останете насаме със себе си, ако около вас всичко е на бързи обороти и все не успявате да отделите време за гореизброените техники за успокоение, то ви остава само едно – грабвайте раницата и покорете първото изпречило ви се планинско възвишение. Магическата сила на планината и свежестта на въздуха ще опреснят ума ви и ще ви заредят с енергията на природата.

Техниките за успокоение на ума и тялото няма да подействат веднага. Нужна е упоритост и последователност в избраните упражнения. Съвсем скоро ще откриете благоприятния ефект от тях ще почувствате, че държите стреса под контрол. Е, готови ли сте за това предизвикателство?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.