MENU

3 ключови ползи от йогата

3 ключови ползи от йогата

3 ключови ползи от йогата

Йогата е древна индийска практика, чийто ползи за цялостното благосъстояние на организма са категорично доказани. Онова, което я отличава от останалите физически активности е уникалният й характер – с помощта на медитация и система от физически упражнения тя въдворява хармония между ума, тялото и духа и им позволява да разгърнат пълния си потенциал. Ето още 3 ключови ползи от йогата.

1. Йога подобрава здравето и мускулатурата

Стресът в съвременния начин на живот неминуемо се отразява върху цялостното здравословно състояние. С помощта на йога упражненията обаче, неговото влияние може да бъде значително намалено, съществуващите неразположения и състояния – облекчени, а гъвкавостта, стойката и тонуса на тялото – подобрени.

Разтягайки и тонизирайки мускулите и сухожилията, йогата поддържа крайниците гъвкави и здрави. Чрез дихателните техники развива пълния капацитет на белите дробове и им позволява да поемат максимално количество кислород, с което да снабдяват останалата част от организма. И не на последно място, укрепва кръвоносната, храносмилателна и нервна системи.

yoga12. Йога повишава жизнения тонус
Натрупаните в организма токсини в комбнация със заседналия начин на живот могат да доведат до състояние на летаргия, понижена работоспособност и липса на желание за активност. Редовното практикуване на йога обаче постепенно ще възстанови жизнените сили и ще позволи на тялото да функционира много по-ефективно.
Много йога пози стимулират и масажират вътрешните органи, участващи в елиминирането на отпадъчните вещества. Повишеното кръвоснабдяване към тези органи подобрява изхвърлянето на токсините и по този начин се освобождава място за повече хранителни вещества. В комбинация с правилни дихателни техники количеството кислород в кръвта също се увеличава, а това спомага за детоксикацията и подхранването на органите и жлезите. Сърцето също работи без проблеми.
3. Йога се грижи за нервната система
Нервната система има два режима на работа: симпатикова и парасимпатикова. Първият увеличава шансовете ни за оцеляване, когато сме в опасност. Вторият помага на тялото да се самолекува. Ежедневният стрес често принуждава нервната система да превключва на симпатиков режим, което блокира възстановяващите сили и води до редица здравословни проблеми. Практикуването на йога може да активира оздравителните сили като отпуши енергийните канали.

Наклоните напред и назад отпушват всички блокажи в енергийните канали, за да позволят на нервната енергия да тече свободно, намалявайки симптомите на стрес. Йога позите, особено тези с усукване и наклони на врата, са много ефективни за задействането на парасимпатиковия режим. Дихателните техники пък предизвикват състояние на релаксация, по време на което нервната система започва възстановяващия си процес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.