MENU

Как да се справите с пърхота?

 

Как да се справите с пърхота?

Как да се справите с пърхота?

Справянето с пърхота може да се окаже голямо предизвикателство, ако не знаете как точно да подходите към проблема. Печелившата комбинация са правилни грижи за косата и специализирани продукти с бързо действащи активни съставки, които ефективно и бързо елиминират причинителя, възстановяват скалпа, укрепват косъма и предотратяват повторна поява. Вижте как да се справите с пърхота и накарайте косата ви отново да заблести от здраве и чистота.

Обновяването и излющването на кожата е напълно естествен процес, който се случва на около всеки 4 седмици. Но когато процесът е прекалено ускорен и съпроведен с големи люспи, сърбеж, зачервяване и възпаление, вече говорим за проблем на скалпа, наречен пърхот.

От медицинска гледна точка, причина за пърхота е неконтролираното размножаване на гъбичката Маласезия. А това може да се предизвика от екстремни климатични условия, стрес или умора, лоша хигиена, натрупване на стилизанти в косъма, прекомерно производство на себум, хормонален дисбаланс или рязка промяна в теглото.

Можете да се консултирате с дерматолог за спецификата на проблема и да поискате препоръка за конкретни формули. А можете просто да прочетете нашите насоки (по-долу), да разгледате галерията с някои от най-ефективните продукти против пърхот в търговската мрежа в момента и да изберете онзи, който ви допада.

 

Previous Image
Next Image

info heading

info content


На първо място, за да се справите с проблема е важно да установите кой от двата типа пърхот имате – сух или мазен. При първия се наблюдава слабо омазняване и съвсем фино лющене, което се посипва като прашец по раменете или се наслоява в корените. Вторият е провокиран от излишък на себум, люспите са значително по-големи, сърбежът силен, а скалпът – мазен. Той обаче е по-често срещан при мъжете, тъй като техните мастни жлези са по-активни.

Следващата стъпка е да обърнете внимание на грижите за косата и скалпа. Много е важно да ги поддържате чисти, да не подхождате агресивно и да не прекалявате с миенето, особено, ако се наблюдава възпаление, да щадите косъма и кожата от стилизанти и топлинни уреди, да ги предпазвате от слънцето и студа, да поддържате микроциркулацията и влагата активни, да ги подхранвате вънщно и вътрешно. 

Не на последно място, за да се справите с пърхота се нуждаете от правилна козметика за коса. Повечето специализирани формули съдържат мощни активни съставки (най-вече на цинкова основа), които ускоряват лечебния процес и действат възстановяващо. Като тези, които са представени в галерията по-горе. Е, коя си избрахте?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.