MENU

Тайният език на домашните животни

lubimci3

Тайният език на домашните животни

Ако си имате домашен любимец, то със сигурност сте се озадачавали неведнъж от поведението му, питайки се „какво ли иска да ми каже”? Всички животинки си имат код на общуване, който не е неразбиваем и би било полезно да сте запознати с него – поне отчасти. Така ще знаете кога четириногият ви приятел не се чувства добре, кога иска да „ви каже“ нещо или просто ще сте спокойни, че всичко му е наред.

Предлагаме ви кратък списък на характерни поведенчески черти, които ще са ви от полза, ако отглеждате някой от долупосочените домашни животни:

1. Хамстерът дъвче решетките на клетката. Всеки, приютил хамстер в дома си знае, че това е възможно най-дразнещото нещо, която може да прави – да гризе решетките. Упорито и настървено. Поемете вината изцяло, защото за да го прави, хамстерът ви е отегчен и се чувства пренебрегнат. Според статистиката малките мишоци са на трето място по пренебрегване след костенурките и зайците. Ако наистина ви е грижа за него, направете няколко неща: осигурете му по-голяма клетка. Пренареждайте от време на време „обзавеждането” й. Старайте се винаги да има хартийки и картони за гризане, както и играчки. И последно, но всъщност основно правило – изкарвайте го по-често от клетката, за да щъка на воля. Ще се „прибере” капнал от умора, но толкова щастлив!

lubimci52. Кучето слага лапа върху крака ви. Поведението на кучетата не е такава загадка, каквото е на котките, например. Но винаги има с какво да си обогатите познанията. Ако кучето ви често поставя лапа на крака ви, може би му липсва внимание, ако ви е нямало дълго време. Или се дължи на усещането за външна заплаха. Ако кучето ви се страхува от бури, светкавици или фойерверки, то ще търси присъствието ви и ще поставя лапи върху вас. Във всички случаи това е жест, с който търсят внимание и близост.
3. Кучето се взира във вас. Да, става дума за моментите, в които уж нищо не му липсва, но ви гледа с изплезен език и не помръдва. Това е умолителният поглед, с който гледат кучетата, когато искат нещо вкусно или да излязат навън в нерегламентирано време. Толкова са умни! Знаят, че трудно ще устоите, ако търпеливо се взират във вас, докато най-накрая „от вас да мине”. Проблемите ви обаче ще дойдат, когато кучето свикне да получава, каквото иска – ако не му обърнете внимание, настава вой до небесата и настъпване по краката. В такива моменти не му крещете, а се заиграйте за малко с него. Така ще забрави какво е искал, защото пак е постигнал своето – получил е вниманието ви.

Прочетете още:

7 съвета за отглеждане на хиперактивни кучета

7 породи кучета, подходящи за деца

lubimci64. Заекът ви побутва с носле. Зайчетата не са от най-предпочитаните домашни любимци и по тази причина не се знае много за изразните им средства. Ако все пак си имате у дома, не е зле да знаете едно-друго. Ако изглежда, че дъвче, а в устата му няма нищо, значи движи челюстите си в знак на задоволство, спокоен е и нищо не му липсва. Ако го вземете в скута си, но не се отпуска, а се усеща като стегнат и напрегнат – няма ви доверие или просто иска да се махне. Може да го прави, защото в повечето време е сам и не е свикнал с вас или просто рядко се заигравате с него и не знае какво да очаква. Бута ли ви с носле, то вашето зайче е щастливо и ви поздравява по своему.
5. Заекът тропа по пода. Чували ли сте как зайците тропат с лапи в клетките или когато се разхождат в стаите? Това е дълбоко вкоренен инстинкт, с който предупреждават събратята си в дивата природа за опасност, наличие на храна или къде се намират. Дори и зайчето ви да е единственият животински вид у дома, то инстинктивно има нуждата да общува с хипотетичните себеподобни като тропа с с лапички.

lubimci76. Котката ви издава „гъргорещ” звук. Поведението на котката си е цяла наука. Колкото и да знаете, все има какво още да се добави. Когато мацата мърка по-силно от обичайното, се чува един скърцащо-гъргорещ звук и обикновено ви следва по петите, за да търка тялото или само муцунката си във вас. Това най-често е знак, че иска вниманието ви, защото сте й приятел и точно в момента е благоразположена към вас – по-добре й отделете време, за да не я обидите. Подобно поведение се наблюдава, ако сте й се карали и търси начин да се извини. Някои котки пък се чувстват несигурни у дома и по този начин питат „искаш ме, нали?”. Но е възможно тя просто да „бълбука” по-силно по навик или заради характерна физическа особеност. Нали ви предупредихме – цяла наука!
7. Котката примигва бавно. Когато във ваше присъствие си кротува и ви заглежда с лежерен поглед, примигвайки бавно, това значи само едно – вярва ви и е спокойна да бъде в една стая с вас. Не се чувства напрегната и всеки момент ще се отпусне да подремне. Дори и при хората е така. Когато им е приятно да бъдат в компанията си, те се отпускат, нивото на стрес се понижава и започват да мигат по-бавно от обикновено.

Прочетете още:

Как да разпознавате поведението на котката?

Цветът на котката определя характера й

8. Конят се търкаля по земята. Ако отглеждате коне или тренирате конна езда, значи сте наясно, че те са едни благородни създания, чийто поглед казва много. В случая ще обърнем внимание на търкалянето им по земята. Когато конят си търка гърба с копита във въздуха, той е щастлив и спокоен. Така се държат конете в дивата природа, когато са сред стадото си и се чувстват в безопасност. В такива моменти не иска нищо от вас – няма нужда да го почесвате или да подскачате около него. Ветеринарите обаче препоръчват, ако го прави твърде често, да повикате лекар, за да е сигурно, че няма проблеми с кожата.

Едно е сигурно за всички зоофили – няма да ни омръзне да изучваме и да се радваме на животните! Може би ще добавите собствените си впечатления от поведението на домашния ви любимец?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.