MENU

Как да се справите с космите и миризмата от домашните любимци?

 

Как да се справите с космите и миризмата от домашните любимци?

Как да се справите с космите и миризмата от домашните любимци?

Домашните любимци са четириногите членове на едно семейство. Те доставят много радост и имат привилегията да бъдат обичани, гушкани и глезени, независимо от космите и неприятните миризми, които носят със себе си. Но за да се запазят уюта и благосъстоянието в жилището, съжителството с домашните любимци трябва да следва някои основни правила. Особено по отношение на осезаемите „вреди“.

Когато кучето ви се почесва ожесточено на някое дърво в парка или препуска и се въргаля по поляните, излишната козина пада от него и това е чудесно – щом сте навън. Когато сте у дома обаче, козината полепва по килима, меката мебел, виждате я на топка в различни ъгли на стаите. Дори в семейната вечеря!

Да, случва се, но вместо да изливате яда си върху домашния любимец, вижте как можете да се справите с косматия проблем.

dogС гумена ръкавица с бодли. Има я във всеки зоомагазин – ръкавица с палец, на чиято долна страна е залепена кръпка от гума, покрита с малки бодли. Може да я използвате по два начина. Първият, особено приятен за кучето и не чак толкова за котката, е като разресвате и галите с нея животното. Така ще съберете излишните косми, козината ще заблести и ще подобрите кръвообращението. Вторият е да навлажните леко гумата и да минете с ръкавицата през килима или дивана. Космите залепват по нея, отстранявате ги лесно и продължавате докато резултатът ви удовлетвори.
С прахосмукачка. Изпитан метод! Практично решение са ръчните модели с малки контейнери. Продават се на батерии или със зарядно устройство и са удобен вариант, ако не ви се чисти цялата къща, а само „окосмените“ части. Недостатък е, че не са толкова мощни, колкото домашната прахосмукачка. Като стана дума за нея… Обзаведете я със някоя от страхотните нови приставки специално за домашни любимци, които се продават в магазините за техника. Те са със специални четчици, по които козината полепва.

С лепяща ролка (или с тиксо). Ролката съдържа няколко метра лепяща лента, с която минавате проблемните повърхности и когато се покрие с косми, я късате. Показва се чиста част и продължавате. С тиксо, обвито около дланта ще постигнете подобен ефект. Недостатък е бързото покриване с косми върху лепящия участък, затова е желателно да се ползва за малки повърхности или за такива, до които не стигате с прахосмукачката.

Космите от домашния любимец са упорит и досаден спътник в ежедневието, но поне не миришат. Само си помислете на какво ще ухае домът ви, ако не се грижите ежедневно за хигиената на пухкавия четириног. Ето няколко начина за борба с неприятните миризми:

kotka1Със сода за хляб. В малка купа или чаша изсипете няколко щипки сода за хляб, поставете я на пода да престои една нощ. Содата е естествен неутрализатор на лошите миризми и не дразни чувствителните нослета на котките и кучетата.
С ароматизатор. Ако живеете в апартамент и гледате котка, то със сигурност имате и котешка тоалетна. За да не се усеща нейното наличие в дома след ежедневното й почистване я смесете с ароматизатор. В зоомагазините има богат асортимент от тях.
С оцет. Още едно приложение на оцета в домакинството. Четириногите приятели имат специфичен мирис, който оставя следи върху завивките, чаршафите и дрехите ни. Практично решение за премахването му е ¼ чаша ябълков оцет смесен с праха или гела за пране.

И така, видяхте ли че не е толкова сложно да се справите с проблемите? Домашните питомци може да пускат косми и от време навреме да понамирисват, но и хората имат своите недостатъци, нали? За сметка на това, безрезервната, успокояваща и мълчалива обич, която един четириног любимец ви дава, не може да се сравни с нищо!

Written by:

Published on: 28/01/2014

Filled Under: Съвети и идеи

Views: 6905

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.