MENU

Програма за здравословно хранене на децата

Програма за здравословно хранене на децата

Програма за здравословно хранене на децата

Здравословното хранене е един от основните самостоятелни навици, които детето трябва да усвои. За да се случи това обаче то трябва да има нагледен пример у дома под формата на правилен хранителен режим, който родителите му също да следват отговорно (колкото и да е трудно в ерата на бързите закуски и вредните храни). В противен случай рискува да стане поредната жертва на затлъстяването. Благодарение на следващата елементарна програма за здравословно хранене на децата тази задача ще бъде много по-лесна за изпълнение. Вижте как!

Според резултатите на изследванията наднорменото тегло е епидемията на XXI век сред децата, алармират Световните здравни организации. Причина за това масово явление е неконтролируемата консумация на всевъзможни вредни храни, които се предлагат на пазара и изкушават не само подрастващите, но и все повече възрастни.

Когато у дома и в семейното ежедневие липсва каквато и да било култура на хранене, включваща подбор на строго определени храни и познаване на здравословните норми, децата автоматично заучават грешни хранителни навици. И така, ако не бъдат овладени навреме, се стига до наднормено тегло, което пък води след себе си различни психически проблеми, заседнал начин на живот, а в не малко случаи до по-сериозни състояния като диабет, сърдечни болести и високо кръвно налягане.

Помогнете на вашите деца да имат по-здравословно бъдеще като им изготвите атрактивна, но пълноценна програма за правилно хранене, състояща се от няколко елементарни полезни навика в ежедневието.

dete_hranene21. Важно е децата да се хранят в строго определени часове. По този начин ще изградят съзнателен режим в ежедневието си, а организмът им няма да изпитва непредсказуем глад, който да бъде задоволяван с всевъзможни заместители на здравословните храни.
2. Опитвайте няколко варианта (здравословни!) докато се получи. Вкусовите качества се формират около 2 – 3 годишна възраст и е напълно възможно при първия досег с нова храна, детето да я отхвърли. А дори да продължава ис лед това, намерете изобретателен начин да му я давате – под формата на пюре, каша, в комбинация с друг продукт или под формата на игра.
3. Предлагайте качествени храни на децата. Това инстинктивно ще ги накара да осъзнаят от какво имат нужда и съответно – от какво количество.
4. Месото, млякото, плодовете и зеленчуците трябва да присъстват във всекидневното меню на децата, защото са основен източник на жизненоважните за здравето и развитието им хранителни компоненти.

5. При сервиране на плодове и зеленчуци и други подходящи храни оформяйте фигурки и личица в чинията. Това повдига настроението на децата и прави храната по-интересна.

6. Насърчавайте ги да пият много вода, за да поддържат организма си хидратиран и детоксикиран, а метаболизма – активен.

7. Не позволявайте на децата да ядат сладки неща непрекъснато, без граница и при всяко тяхно искане. Но внимавайте, децата са големи манипулатори! Важно е да сте твърди в наложените норми.

8. Избягвайте да давате на децата прекалено сладки храни. Особено преди някое от основните хранения за деня, както и вечер.

9. Не позволявайте на децата да прекаляват със снаксовете,dete_hranene3 подсладените и газираните напитки, сладкишите и всички други хранителни продукти за масова консумация, но без хранителна стойност.
10. При разходка винаги носете в чантата нещо здравословно за похапване – ядки, плодове, мляко или любимо кремче, с което ще успеете да отклоните вниманието на детето от множеството хранителни изкушения.  В краен случай пакет солети или някакъв десерт ще свършат работа.
11. Някои деца са злояди, други капризни, а трети – просто инати. Важно е в такива моменти да бъдете твърди в наложените норми и да не ги нарушавате само заради идеята, че „малчуганът трябва да хапне нещо“.
12. Купете специален детски сервиз, който детето да разпознава като свой и като сигнал за хранене. За по-малките лакомници са особено подходящи чинийките с разделения, в които можете да поставяте различните видове храни като предизвикателство да ги вкусва по отделно.

12. Старайте се храненето винаги да е в спокойна и уютна обстановка. Така децата ще свързват здравословното хранене с хубави чувства и спомени.

13. Ако детето ви вече страда от наднормено тегло, помогнете му да се справи с проблема – както на физическо, така и на психическо равнище. Насърчавайте го да се движи повече, спортувайте заедно, спазвайте заедно диетични режими и го подкрепяйте при всеки свален грам.

Накрая, но не по важност, не забравяйте никога, че вие сте примерът на вашето дете. Затова се хранете здравословно, бъдете активни и изградете пълноценни ежедневни навици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.