MENU

Диета против акне

 

Диета против акне

Диета против акне

Акнето е кожен проблем, който може да бъде причинен от множество фактори и да се прояви на всяка възраст. И въпреки, че не можете да контролирате всички (например генетика, хормони и влияние на околната среда), то със сигурност имате последната дума за нещата, които ядете. А между акнето и хранителния режим съществува тясна връзка, която предопределя състоянието на кожата ви.

Предлагаме ви една лесна и здравословна диета против акне, която не се състои от строго нормирани порции и броене на калориите, а по-скоро от „добри“ и „лоши“ храни за кожата. Така че вадете лист и химикалка и записвайте. А след това въведете необходимите промени в досегашния си начин на хранене.

За да бъде кожата ви чиста и гладка, без възпаления и с контролирано производство на себум, трябва да й осигурявате определени хранителни компоненти, които се съдържат в определени храни.

dieta_akne2Витамин А – ускорява обновяването на клетките, стимулира производството на колаген и еластин, намалява признаците на стареене. Освен това регулира себума и развитието на бактериите, отговорни за пъпките.
Витамин С – мощен антиоксидант, който подпомага оздравителните процеси на кожата, намалява възпаленията и ограничава образуването на белези след това.
Витамин Е – помага на кожата да се възстанови и я поддържа хидратирана, което намалява възможността за белези.
Глутамин – аминокиселината, която контролира нивата на захар в кръвта. Също така стабилизира хормоните на стреса, които много често предизвикват възпаления по кожата.

В голямо количество тези вещества можете да откриете в плодовете, зеленолистните зеленчуци, домати и червени чушки, мазни риби (сьомга, риба тон, херинга), авокадо, ядки и семена, зърнени храни без нишесте. Добре е да присъстват в основното ви меню за деня.

Храни, които да избягвате:

  • Мляко и млечни продукти – може да са полезни за костите и зъбите заради съдържанието на калций, но според редица изследвания оказват силно въздействие за активизиране на акнето, защото съдържат хормони, които стимулират мастните жлези и ги карат да работят на дори по-бързи обороти.
  • Подсладени напитки, дребни закуски и прости въглехидрати – в това число влизат газирани напитки, сокове, захарни  изделия, пшенични изделия, чипс, картофи. Всички те са с висок гликемичен индекс, който повишава инсулина и глюкозата в кръвта ви. Което от своя страна провокира мастната секреция и хормоните, което влошава състоянието на акнето.
  • Алкохол и бързи храни – и двете са източник на нежелани токсини в организма, кооето нарушава вътрешния баланс и може да се отрази върху кожата. Затова избягвайте храни и напитки, които се разграждат по-бавно и се старайте да консумирате само естествени и здравословни храни.

Разбира се, само промяната в хранителния режим не е достатъчна, за да ви помогне да се справите с акнето. Не забравяйте паралелно с това да се грижите отговорно и правилно за кожата си, да избягвате пушенето и прекалено честото пипане с ръце, да контролирате нивата на стрес и да не чоплите пъпките.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.