MENU

Езикът на цветята – какво казваме с избора на цвете?

cvetq10

Езикът на цветята – какво казваме с избора на цвете?

Всички сме изпитвали чувството на безсилие в цветарския магазин, когато се чудим какво цвете да купим. Въпросът не е само естетически, но и символичен, защото символиката на подареното цвете разкрива много за отношенията ни с отсрещната страна. За да не попадате в ситуация да подарите цвете за раздяла на любим човек, ви предлагаме кратък речник за езика на цветята, който ще ви „осветли” по темата и ще ви даде самочувствието, че не правите случайни жестове.

cvetq131. Роза – цветето на двете крайности. Прекрасният цвят се крепи на стъбло от остри бодли, защото любовта и болката вървят ръка за ръка. Червената роза е символ на страст и дълбока любов, черната ще видите само на погребения, а бялата е олицетворение на невинността, нежността и чистотата.
2. Акация – символ на платоничната любов.
3. Камелия – подобно на розата, камелията също е цвете на чувствата. Чудесен начин да кажете „оставям се в твоите ръце”.
4. Бегония – с нея отправяте предупреждение: „внимавай, навлизаш в територията ми”. Подходяща е за личен избор, не и за подарък.
5. Циклама – красивата циклама е натоварена с мрачен оттенък. Символ на изгубеното щастие и раздяла.
6. Слънчоглед – една легенда разказва, че когато испанските мореплаватели видели за първи път слънчогледи в Америка, помислили, че са покрити със злато. Оттам и символиката за фалшиво щастие и богатство. „Слънчевите пити” обаче са и подходящ подарък за приятели.

7. Анемония – тя е символ на вярата в укрепването на отношенията. Букет анемонии казва „всичко ще е наред между нас”.

8. Зюмбюл – той е едно от най-ароматните цветя, но различните цветове „говорят” различно. Розовият олицетворява щастието и радостта от живота, жълтият е символ на безумната ревност, а лилавият е молба за прошка.

cvetq149. Азалия – символ на женското начало и късмета. С азалията ще вдъхнете увереност.
10. Лайка
– само произнасянето на името й навява асоциации за релакс и спокойна атмосфера.
11. Кокиче – малкото крехко растение е натоварено с две значения. От една страна е символ на надежда, ново начало и привързаност, но от друга – на съпричастност към тревогите на някого.
12. Върбинка – има религиозно значение, заради използването й в църковни церемонии. Билката е молба за молитва.
13. Вратига – широка употреба има в билколечението. Ако решите да поднесете букетче вратига всъщност казвате – „обявявам ти война”. По-добре избягвайте.
14. Бръшлян – символ на силната привързаност и преданост. Подходящ е за близките.
15. Крем – израз на чистите помисли и отношения. Знак за целомъдрие и благородство.

Езикът на цветята е допълван и обогатяван векове наред. Всеки смисъл и символ е плод на народни, религиозни и психологически оттенъци. Но най-важното при поднасянето на букет цветя е енергията, с която го подарявате и чувствата, които излъчва погледът ви.

Прочетете още:

Лечебните свойства на цветята

Written by:

Published on: 19/04/2019

Filled Under: Цветя и градина

Views: 3324

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.