MENU

Храни, които зареждат с енергия

 

Храни, които зареждат с енергия

Храни, които зареждат с енергия

Забелязали ли сте, че има храни, които незабавно ви зареждат с енергия и други, които сякаш ви правят тромави и сънливи? Това е така, защото видът и количеството храна, която приемате през деня, е в пряка връзка с нивата на енергия в организма ви. Едни действат като гориво за тялото, а други го изтощават, защото изискват повече време (и усилия) за разграждане.

Започнете да подбирате разумно менюто си като консумирате повече храни, които зареждат с енергия.

Храните богати на въглехидрати и протеини са основният доставчик на енергия за тялото. Но не всички! И не в комбинация! Това, че въглехидратите се славят като причина за наднормено тегло, не бива да ви плаши. Те подхранват тялото под формата на глюкоза, която е най-добрият източник на енергия за мозъка и централната нервна система.

От друга страна, ако не искате да рискувате с въглехидратите, можете да ги замените с протеини. По този начин не само ще смъкнете някой и друг килограм, но и ще запазите мускулната си маса докато тялото ви разгражда мастните клетки като източник на енергия. А сега ето и кои храни зареждат с енергия.

ID-1002401011. Спанак. Всепризнатият източник на желязо е ключов компонент в производството на енергия в тялото. Хапнете салата със спанак за обяд и вероятно изобщо няма да си помислите за дрямка.
2. Кафяв ориз. Богат на манган, който подпомага производството на енергия от протеините и въглехидратите, оризът ще поддържа енергията ви стабилна през целия ден. Универсална храна, той може да се сервира като гарнитура към любимото ви немазно месо (заедно със зеленчуци) за обяд и за вечеря.
3. Мед. Една лъжичка мед е природният еквивалент на енергийната напитка. С нисък гликемичен индекс, той действа като гориво за мускулите по време на тренировка и подпомага възстановяването им след това. Така че не се колебайте да го добавяте към закуската или напитката си.
4. Банани. Тъй като съдържат предимно захари (глюкоза, фруктоза и захароза) и фибри, бананите са гарантирана храна, зареждаща с енергия. За сутрешен отскок можете да ги гарнирате с фъстъчено масло, с мюслито или да ги изядете самостоятелно.

5. Ябълки. Не само, че една ябълка дневно ще държи лекаря далеч, тя също така ще ви даде ударна доза енергия. Богата на фибри, тези храни отнемат повече време за храносмилане, затова и ще поддържат енергията ви висока по-дълго време в сравнение с много други плодове. За максимална ефективност ги комбинирайте със сирене.

6. Портокали. Богата на витамин С, калий и фолиева киселина, тази храна ще повишава нивата на енергия постепенно вместо да ви осигури бързо задоволяване на захарния глад. Обелете и изяжте целия портокал, за да се възползвате от пектина и фибрите в ципата.

ID-1001709647. Бобови храни. Богати на протеини и на сложни въглехидрати, те са задължителна храна в менюто както на месоядните, така и на вегетарианците. Можете да ги хапвате под формата на манджа или салата.
8. Бадеми.
Богати на протеини, манган, мед и витамин B2, те са чудесен вариант за закуска между храненията. Медта и манганът играят съществена роля в поддържането на нивата на енергия в тялото, неутрализирайки токсините в клетките. Витамин В2 пък подпомага производството на енергия от кислорода.
9. Сьомга. Въпреки че се препоръчва основно заради богатото съдържание на Омега-3 мастни киселини, тя съдържа и голямо количество протеини, витамини В2 и В6 – всички превръщащи храните, които консумирате, в енергия. За високо енергиен заряд можете да я добавите към салата със спанак или да я комбинирате с кафяв ориз и зеленчуци.
10. Кисело мляко. Разнообразно на вкус и масленост, то е превъзходен вариант за здравословна закуска. Богато на магнезий, важен за производството на енергия, и на калций, който укрепва костите и зъбите. Не прoпускайте да похапнете от тази храна и след тренировка, за да възстановите източниците на гликоген.

11. Яйца. Съдържащи най-високата и пълна форма на протеини от всички храни (97 % от които могат да бъдат усвоени от тялото ви), те осигуряват 30 % от дневната ви доза протеини. Освен това съдържат и всички важни аминокиселини от които тялото ви се нуждае, за да възстанови мускулите. Без значение дали са бъркани, на очи, твърдо сварени, рохки или на омлет, не пренебрегвайте силата на яйцата в менюто си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.