MENU

Декоративни рибки у дома – естетическо присъствие

ribki2

Декоративни рибки у дома – естетическо присъствие

Декоративните рибки като избор за домашни любимци са идеален вариант за домакинства, които предпочитат Те да гледат животинки, а не животинките да гледат Тях. Вариант да пробвате с рибки е също и ако децата ви настояват за домашен любимец, но далеч не сте убедени, че ще се справят с отговорността. А ако не забравят да ги хранят и ги гледат с удоволствие, може и да помислите за космат четирикрак приятел. Но първо вижте какви са предимствата на декоративните рибки.

1. Тихи са. Това е най-големият им плюс, ако питате по-възрастните членове на семейството. Не създават хаос, не излизат от „дома си”, тихо и кротко си живеят в обособения им кът. Перфектният домашен любимец за хора, обичащи тишината.

2. Красиви са. Декоративните рибки могат да бъдат стилна декорация в жилището, защото са красиви и атрактивни. С многообразието си от цветове, форми, дължини и опашки, рибките са истинска наслада за очите. Доказателство за това са гостите ви, които не отлепват очи от тях с възхитена усмивка.

ribki3_1

3. Аквариумът е подходящ за всяка стая. Такъв богат асортимент от аквариуми се предлага в зоомагазините, че няма начин да не откриете своя размер. И тъй като рибките ще бъдат съществена част от обзавеждането в дома хубаво помислете къде да сложите аквариума, така че да е на безопасно място, но и да се вижда от всички страни.

4. Интериорът на аквариума – според вкуса и тенденциите. Какво превръща отглеждането на рибки в естетическа наслада? Не само видовете рибки, но и обзавеждането на аквариума е от значение, ако искате да имате най-уникалният воден кът в хола. Рибките ще се чувстват достатъчно добре, ако имат пространство и филтрирана вода, но пък представете си, ако домът им изглежда като морска коралова пещера, из чиито лабиринти да плуват. Или поставите кораб, или декоративни растения, камъни и какво ли още не… Хубавото е, че обитателите на аквариума не биха възразили срещу артистичните ви вдъхновения, а и децата може да развихрят въображението си.

ribki6_1

5. Рибките са с доказано антистресово действие. И за да се убедите разположете се удобно и погледайте любимците си в продължение на няколко минути. Учените са установили, че рибите успокояват стопаните си и укрепват съня им. Особено, ако заспите пред аквариума 🙂

6. Евтини са за отглеждане. Обикновените декоративни рибки, както и храната им, са на достъпни цени и отглеждането им почти няма да се отрази на финансите ви. Хранете ги два пъти дневно с препоръчана суха храна от ветеринарен лекар или от продавач в специализиран магазин. Грижете се водата да е добре филтрирана и температурата да е подходяща за видовете, които отглеждате. Уютно ще изглежда аквариума, ако го обзаведете със специална лампа, която да излъчва мека светлина.

ribki5_1

Ако сме успели да ви убедим, че аквариум ще стои чудесно в онзи кът на хола, ще ви дадем и няколко съвета, които да имате предвид при купуване на новите членове на семейството.

1. Не всички рибки съжителстват успешно помежду си. Консултирайте се със специалист с кои видове е добре да започнете.

2. Подберете рибките така, че да се хранят с една и съща храна. Сипвайте им толкова храна, колкото могат да изядат. Не трябва да остават остатъци, защото падат на дъното и загниват.

ribki4_1

3. Като за начало имате нужда от 2, 3, 4 рибки. Не слагайте голямо количество наведнъж. Предварително се поинтересувайте колко е максималният допустим брой според размера на аквариума.

4. Сменяйте водата всяка седмица с 20-30 % .

5. Преди да сложите нова рибка първо я климатизирайте към новите условия като я сложите с торбичката във водата за 10 минути.

ribki1_1

Отглеждането на декоративни рибки има не само успокояващ и естетичен ефект. Твърде е възможно децата ви да развият интерес към речните и морски обитатели. Освен, че рибките ще ги направят отговорни, ще им разкрият един нов свят, изпълнен с любопитни факти и много красота.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.