MENU

Четенето – лек за мозъка и за душата

girl-read-book-in-nature_1

За терапевтично четене обаче учените препоръчват книги от хартия.

Че книгите са приятели, които никога не предават човек сме се убедили отдавна. Но  ново изследването установи, че четенето е и един от най-ефикасните начини за борба със стреса. 

Според учени от университета в Емора, Унгария, четенето на книги подобрява функциите на мозъка и помага на хората да избягат от проблемите в ежедневието.

Причина за това е фикционалният свят на сюжета, който пренася хората през историята заедно с героите. Те обикновено правят неща, на които обикновените хора не са способни и често това предизвиква у читателя спомени за мястото, където е израснал,  подтиква го към сравнение на героите от романа с действителни личности и го откъсва от действителността.

Участниците в изследването на университета разполагали с няколко месеца, за да прочетат дадени книги. Хората, изчели всички книги, показали много повече разбиране към заобикалящите ги хора и към света около себе си.

За терапевтично четене обаче учените препоръчват книги от хартия. Електронните четци, компютрите и медиите по-скоро натоварват мозъка, не задържат вниманието така задълбочено и „ограбват“ магията на сюжета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.