MENU

Как да впечатлите шефa от първия работен ден?

 

Как да впечатлите шефа от първия работен ден?

Как да впечатлите шефа от първия работен ден?

Първият ден на нова работа винаги е напрегнат. Особено ако сте под прекия поглед на шефа и чувствате, че трябва да го впечатлите. Но истината е, че притеснението само ви вреди, защото ви пречи да разгърнете пълния си потенциал. Затова поемете дълбоко въздух, отпуснете се и просто бъдете себе си. А докато общувате с колегите и вършите възложените ви задачи, опитайте следващите няколко съвета. Защото, нали знаете – първото впечатление е най-правилното впечатление 😉

1. Опознайте шефа в разговор

Гладката комуникация с шефа е от първостепенно значение за по-нататъшната ви съвместна работа. Затова след приключване на задачите ви за първия работен ден (или непосредствено преди времето, в което шефът си тръгва) идете в кабинета му и завържете неангажиращ разговор с него. Попитайте директно какво се очаква от вас и опитайте да разберете какви методи на разговори и общуване предпочита. Ако имате въпроси или съмнения за нещо, питайте. Бъдете сигурни, че всеки ръководител ще оцени служител, който знае как да разговаря.  

shef22. Потърсете допирни точки с шефа
Нали знаете как в американските комедии новобранецът се превръща в любимец на шефа, само защото „харесва“ същия отбор като него или ходи в същия спортен клуб? Е, не е задължително да се насилвате, защото ще изглежда твърде „удобно“. Просто се ослушвайте и наблюдавайте реакциите на по-висшестоящия от вас по отношение на различни теми, изказвания или коментари, направени от колегите ви. И в удобния момент се включете там, където смятате, че можете да го впечатлите с познания по общи интереси.
3. Слушайте и запомняйте какво казва шефът
Твърде възможно е още първия ден шефът да събере целия екип, за да ви представи и даде насоки за колективната ви работа от тук насетне. Слушайте и запомняйте внимателно всяка негова дума, в това число и ако ви поставя индивидуални задачи за изпълнение. От съществено значение е да се съобразявате с неговите виждания. В случай, че има разминавания с насоките от друг колега, повдигнете въпроса и ако се налага, попитайте директно шефа как да постъпите. Това важи и за всеки следващ ден.

4. Дръжте се и изглеждайте представително

Спазвайте правилата на поведение и етикета във външния вид. Ако е необходимо, помолете да ви дадат копие от Правилника за вътрешния ред и прочетете това – онова, за да се запознаете с изискванията. Всяка фирма има своя политика по отношение на облеклото, което служителите да носят на работното си място. Ако няма определена униформа, с която да се съобразите, придържайте се към удобни, но представителни дрехи. Избягвайте дълбоки деколтета, прекалено къси поли и твърде тесни тоалети (за жени), разгърдени ризи и потници (за мъже), твърде много и твърде натрапчиви аксеосоари, прекалено високи токчета. Внимавайте и с грима.

5. Давайте най-доброто от себе си

Дори мястото ви да не е още 100 % сигурно, не щадете усилията си да покажете уменията и способностите си. Особено в насоките, сферите и задачите, от които наистина разбирате. Ако се налага споделете в какво сте добри и в какво не сте, за да можете да получите съответното обучение или да ви пренасочат в конкретна дейност. Помнете, първите дни е абсолютно нормално да задавате въпроси за всичко, което не знаете, да допускате дребни грешки и да признавате онова, което не можете.

Е, желаем ви успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.