MENU

Как да се справите с ранното ставане?

Как да се справите с ранното ставане?

Как да се справите с ранното ставане?

Ранното ставане не е приятно за никого, освен ако не сте от хората, които сякаш са програмирани да скачат от леглото, заредени с енергия, още при първия звън на алармата. И въпреки че ранното ставане означава повече продуктивност през деня, адаптацията към този режим може да се окаже доста мъчителен процес.

За щастие, с няколко прости трика не само ще можете да се справите с ранното ставане, но ще се чувствате заредени с енергия през целия ден, така че да му се наслаждавате пълноценно.

jena_legloНастройте алармата за 10 минути по-рано. Така тялото ви ще се разбуди постепенно, а съзнанието ви ще се настрои за предстоящия ден. Важно е обаче и с каква мелодия се будите. Силният, стряскащ звук предизвиква стрес за мозъка и увеличава риска от сърдечен удар. Затова изберете някоя спокойна и благоразполагаща мелодия, увеличаваща се постепенно, така че тяллото ви да я въззприеме плавно.
Дишайте дълбоко. За някои хора ранното ставане означава начало на нов безкраен и изпълнен с тревоги и проблеми ден. Още с отваряне на очите мозъкът превключва на работен режим, свързан със списъци, задължения, ангажименти и сметки. За да избегнете преждевременното изтощение, преди да станете от леглото поемете няколко пъти дълбоко въздух, за да успокоите ума и тялото си. 
Започвайте деня с разтягане. Стречинг упражненията помагат на тялото постепенно да се зареди с енергия. Също така оросяват мозъка, фокусират съзнанието и премахват замайването, което понякога съпътства ранното ставане.

Тренирайте мускулите. Няколко динамични упражнения като коремни преси, колело, лицеви опори и подскоци на място ще раздвижат кръвта и ще тонизират мускулите. Но задължително преди това се разгрейте.

Взимайте душ. Освежаващата сила на водата стимулира нервната система и подпомага събуждането на тялото. За максимален ефект завършвайте процедурата с хладка до студена вода.

Закусвайте. След цяла нощ гладуване, тялото ви се нуждае от енергия, за да се движи. Дори да нямате този навик, научете се да хапвате нещо здравословно всяка сутрин – плод, купичка кисело мляко или мюсли, препечена филийка и сирене. Ще се изненадате колко по-бързо и ефективно ще действате. А и може би ще забавите обяда.

dvoikaГрижете се за водния баланс на организма. По време на сън тялото губи голяма част от водните си запаси. Една – две чаши студена вода след ставане не само ще го освежат, но ще стимулират нервната и храносмилателната системи и ще приготвят организма да се справи със стреса на деня.
Не прекалявайте с кофеина. Прекалено голямото количество кофеин (над 2 чаши) предизвиква дисбаланс в организма. Една чаша сутрин е достатъчна да ви зареди с енергия, да ви разсъни и да поддържа тонуса ви стабилен. Ако можете да го замените с чай, още по-добре.
Не прекалявайте с технологиите. Избягвайте компютъра и телевизора поне час преди лягане. Ярките светлини действат разсейващо за мозъка, а това го затруднява да се отпусне през нощта. И съответно се нарушава качеството на съня.
Спазвайте режим на лягане и ставане. Опитайте се да лягате и ставате по едно и също време всеки ден. Тялото обича постоянството и лесно се адаптира към зададения режим. Придържането към стабилен график ще направи ранното събуждане по-лесно, а организмът ви – по – отпочинал.

А вие успявате ли да се справите с ранното ставане или имате тайна рецепта за справяне с него?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.